POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bafetov Berkshire povećava udele u pet najvećih japanskih kompanija po trgovini na berzi

Berkshire Hathaway Inc, koju vodi milijarder Voren Bafet, povećao je svoje udele u svakoj od pet najvećih japanskih trgovinskih kuća za najmanje 1 procentni poen na više od 6%, pokazuju regulatorni podnesci u ponedeljak, što je povećalo akcije.

Ovaj potez je u skladu sa izjavom Berkshire-a iz 2020. da su njegove investicije u japanske trgovačke kuće bile dugoročne i da bi ulozi mogli porasti na 9,9%.

Berkshire-ov udeo je povećan na 6,59% sa 5,04% u Mitsubishi Corp, na 6,62% sa 5,03% u Mitsui & Co Ltd, na 6,21% sa 5,02% u Itochu Corp, na 6,75% sa 5,06% i sa Marubeni Corp, i sa 6.57% sa prethodnih 5,04% u Sumitomo Corp.

Ova vest je povećala akcije pet trgovačkih kuća, predvođenih Mitsubishi-jem i Marubeni-jem, koje su porasle za oko 2% u odnosu na skoro jednak Nikkei indeks.

Takashi Hiroki, glavni strateg u Moneku, rekao je da nije iznenađen što je Berkshire kupio još dionica.

„Visoke cene akcija trgovačkih kompanija povezane su sa visokim cenama robe, ali u njihovom poslovanju postoji mnogo više od toga“, rekao je on. „Njihove zarade su dobre, a prinosi akcionara su jaki.

Akcije pet trgovačkih kuća porasle su za dvocifreni procenat od početka godine, nadmašujući pad od 3% u Nikkei indeksu.

Japanska regulatorna pravila zahtevaju objavljivanje podataka u roku od pet radnih dana kada investitor koji poseduje više od 5% kompanije na berzi podigne ili smanji udeo za 1 procentni poen.

Povećana ulaganja Berkshirea u trgovačke kuće dolaze pošto je ovog meseca kupila više od 4,1 milijardu dolara akcija u Tajvanskoj proizvodnji poluprovodnika, što je redak značajan prodor ovog konglomerata u tehnološki sektor.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter