POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bajden: Republikanska ponuda gornje granice duga ‘neprihvatljiva’

Predsednik Džo Bajden je u nedelju nazvao najnoviju ponudu republikanaca u pregovorima o podizanju gornje granice vladinog duga „neprihvatljivom“, ali je rekao da bi bio spreman da smanji potrošnju zajedno sa prilagođavanjem poreza kako bi se postigao dogovor.

Obraćajući se novinarima u Hirošimi u Japanu, nakon sastanka lidera G7, Bajden je sugerisao da su neki republikanci u Kongresu voljni da vide da SAD ne plaćaju dugove kako bi katastrofalni rezultati sprečili Bajdena, demokratu, da ponovo pobedi na izborima 2024. 

Manje od dve nedelje je ostalo do 1. juna, kada je Ministarstvo finansija upozorilo da savezna vlada možda neće moći da izmiri sve svoje dugove. Neizvršenje obaveza SAD bi moglo izazvati haos na finansijskim tržištima i skok kamatnih stopa.

Bajden je saopštio da će ponovo razgovarati sa najvišim republikancem u Kongresu, Kevinom Makartijem.

„Mnogo toga što su već predložili je jednostavno, neprihvatljivo“, rekao je Bajden. „Vreme je da republikanci prihvate da ne postoji dvostranački dogovor koji treba da se sklapa isključivo pod njihovim uslovima. I oni moraju da naprave kompromis.“

Pregovori su postali sve neizvesniji u poslednja dva dana. Demokratski i republikanski pregovarači rekli su da sastanci u petak na Kapitolu nisu dali napretka i da se dve strane nisu sastale u subotu. Umesto toga, svi su se vratili na to da stav drugog nazivaju ekstremističkim.

„Nažalost, Bela kuća se pomerila korak unazad“, rekao je Makarti novinarima kasno u subotu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter