POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bajden se suočava sa teškom bitkom u sporu sa Microsoft-a oko ugovora o Activision-оm

Bajdenova administracija će možda imati problema da ubedi sudiju da zaustavi ponudu Microsoft Corp od 69 milijardi dolara za proizvođača “Call of Duty” – Activision, zbog dobrovoljnih ustupaka koje nudi tehnološki gigant kako bi ublažio strahove da bi mogao dominirati igrama tržišta, rekli su antimonopolski stručnjaci.

Federalna trgovinska komisija (FTC), koja sprovodi antimonopolski zakon, zatražila je od sudije da blokira transakciju u četvrtak, tvrdeći da bi spajanje omogućilo Microsoft-ovom Xbox-u da dobije ekskluzivni pristup Activision igrama, ostavljajući Nintendo konzole i Sony PlayStation na “hladnom”.

Bajdenova administracija je nastojala da oživi primenu antimonopolske politike, pri čemu su FTC ​​i Ministarstvo pravde osporili mnogo više poslova od najnovijih prethodnika u industrijama koje su različite poput izdavaštva, raznih medicinskih oblasti, odbrane i kućnog hardvera.

Microsoft, koji je juče rekao da je siguran u svoj slučaj, nastoji da zaključi najveći posao u industriji igara u istoriji kako bi brzo proširio svoj portfelj popularnih igara i dostigao veće rivale.

Ispravke koje je predložio Microsoft, uključujući 10-godišnju posvećenost da ponudi „Call of Duty“, svoju popularnu seriju pucačina iz prvog lica, platformama Nintendo Co Ltd i Sony PlayStation-u, daju kompaniji dobar pokušaj da pobedi sudija FTC-a koji će saslušati slučaj, rekli su advokati.

„Pravni presedan nije na strani FTC-a“, rekao je Andre Barlou, antimonopolski advokat u Doyle, Barlow & Mazard PLLC. „Imali smo najmanje tri sudije koje su prihvatile pravne lekove strana koje se spajaju“, dodao je on.

Barlou je ukazao na tri nedavna spajanja koje je osporio FTC ili Ministarstvo pravde i kojima je na kraju dozvoljeno da se nastave. U sva tri slučaja, kupovina kompanije UnitedHealth Group za Change Healthcare , ponuda AT&T za Time Warner i kupovinu Graila od strane kompanije Illumina , kupci su ponudili pravna sredstva koja imaju za cilj da otupe zabrinutost protiv monopola.

Ti slučajevi imaju još nešto zajedničko sa predloženim Microsoftovim dogovorom: u svakom slučaju, kompanija bi se spojila sa dobavljačem u takozvanom „vertikalnom“ spajanju. Sudije imaju tendenciju da gledaju na takve poslove povoljnije od „horizontalnih“ spajanja, gde kompanija nastoji da uhvati rivala, kažu stručnjaci.

„Izazovi vertikalnog spajanja su zaista teško pobediti, tako da će to biti teška bitka za FTC“, rekao je Rodžer Alford, koji predaje pravo na Univerzitetu Notr Dam.

Majkl Pačter, analitičar kompanije Vedbush Securities, rekao je u napomeni da je tužba FTC-a dala Majkrosoftu mapu puta za ublažavanje zabrinutosti protiv monopola nudeći dalje ustupke: mogao bi da pristane da ponudi Activision igre rivalima po istoj ceni, kvalitetu i datumu objavljivanja kao i za Xbox.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter