POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Banka Kanade povećala kamatnu stopu na 4,5%

Nakon sedam povećanja kamatnih stopa prošle godine, objavljeno je prvo ažuriranje kamatnih stopa Banke Kanade za 2023.

Centralna banka je najavila još jedno povećanje od 25 baznih poena u sredu u 10 časova po istočnom vremenu, čime je sadašnja kamatna stopa sa 4,25% povećana na 4,5%.

Pošto je indeks potrošačkih cena u decembru pao na 6,3%, neki stručnjaci su predvideli zadržavanje stope. Kanađani se nadaju da će ovo biti poslednje povećanje stope za neko vreme, a da će do kraja godine uslediti samo zadržavanje kamatnih stopa.

Banka Kanade nastavlja da govori da su ove rastuće kamatne stope rezultat inflacije i lek za nju. Neki su skeptični, govoreći da bi Banka trebalo da ostavi dovoljno vremena da dozvoli da prethodna povećanja kamatnih stopa pomognu u obuzdavanju inflacije. Drugi podržavaju ova povećanja stopa.

Šta to znači
Prema kalkulatoru plaćanja hipoteke Ratehub.ca, vlasnik kuće koji je uplatio 10% učešća na kuću od 626.318 dolara sa petogodišnjom promenljivom stopom od 5,3% amortizovanom tokom 25 godina (ukupan iznos hipoteke od 581.160 dolara) ima mesečnu isplatu hipoteke od 3.480 dolara .

Sa današnjim povećanjem stope od 25 baznih poena, varijabilna stopa hipoteke ovog vlasnika kuće će se povećati na 5,55%, a njihova mesečna isplata će se povećati na 3.564 dolara.

Ovo će dovesti do toga da će vlasnik kuće plaćati 84 dolara više mesečno – ili 1.008 dolara godišnje – za svoje hipoteke.

U ovom slučaju, cena kuće od 626.318 dolara zasnovana je na prosecima iz decembra 2022. koje je izračunala Kanadska asocijacija za nekretnine (CREA).

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter