POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Banka Rusije pristaje da legalizuje kriptovalute za plaćanja

Istorijski suprotstavljena ideji o korišćenju kriptovaluta kao metoda plaćanja, Banka Rusije je navodno pristala da dozvoli plaćanja u kriptovalutama zbog geopolitičkih promena.

Ruska centralna banka preispituje pristup regulisanju kriptovaluta i dogovorila se sa ministarstvom finansija da legalizuje kriptovalute za prekogranična plaćanja, izvestila je u ponedeljak lokalna novinska agencija TASS.

Zamenik ministra finansija Aleksej Moisejev je takođe navodio da Banka Rusije i ministarstvo finansija očekuju da će uskoro legitimisati prekogranična plaćanja u kriptovalutama.

Moiseev je istakao važnost omogućavanja lokalnih kripto usluga u Rusiji, napominjući da se mnogi Rusi oslanjaju na strane platforme da bi otvorili kripto novčanik. „To je neophodno uraditi u Rusiji, uključujući subjekte pod nadzorom centralne banke, koji su u obavezi da se pridržavaju zahteva protiv pranja novca i poznaju svog klijenta“, naveo je zvaničnik.

Ruski zakonodavci su se istorijski protivili ideji da se kriptovalute koriste kao način plaćanja. Rusija je 2020. usvojila veliki zakon o kriptovalutama, „O digitalnoj finansijskoj imovini“, koji je zvanično zabranio korišćenje kriptovaluta poput bitkoina (BTC) u svrhe plaćanja. Banka Rusije je bila skeptična prema ideji plaćanja kriptovalutama jer je želela da zaštiti rusku rublju kao jedino zakonito sredstvo plaćanja u zemlji.

Ideja o plaćanju kriptovaluta za nacionalnu trgovinu u Rusiji pojavila se krajem 2021. Tada je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je „još uvek preuranjeno“ da se koristi kripto za trgovinu energetskim resursima poput nafte i gasa.

Situacija se očigledno promenila usred ekonomskih sankcija Zapada nakon ruske invazije na Ukrajinu. U maju je ministar industrije i trgovine izjavio da će Rusija legalizovati kripto plaćanja „pre ili kasnije“. Guverner Banke Rusije Elvira Nabiulina takođe je kasnije predložila da se kriptovalute mogu koristiti za plaćanja, ali samo ako kripto ne uđu u domaći finansijski sistem Rusije.

Izvor: investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter