POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bayer očekuje niži operativni profit u 2023.

Bayer, poznata poljoprivredna i farmaceutska kompanija, saopštila je da će operativna zarada verovatno pasti 2023. godine, pogođena većim troškovima i prošlogodišnjim povećanjem cena sredstava za ubijanje korova na bazi glifosata.

Loše projekcije za 2023., koje su izazvale pad akcija od 1% u ranoj trgovini na berzi, dolaze nakon što je u junu imenovan novi izvršni direktor, što je izazvalo spekulacije da bi poslovanje kompanije moglo krenuti u lošem pravcu.

Bayer je u saopštenju od utorka naveo da će zarada pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije (EBITDA), ​​prilagođena za posebne stavke, verovatno biti između 12,5 milijardi evra i 13 milijardi evra (13,23 milijarde dolara – 13,78 milijardi dolara) ove godine, ne računajući efekat promene valute. Ovaj rezultat predstavlja pad u odnosu na 13,5 milijardi prijavljenih za 2022. godini, što je nešto iznad prognoze analitičara.

Izvršni direktor Verner Bauman, koji bi trebalo da podnese ostavku krajem maja, rekao je da je kompanija aktivna u pravim oblastima poslovanja. „Zdravlje i ishrana su osnovne ljudske potrebe“, rekao je on.

Bayer je ovog meseca saopštio da će smeniti svog generalnog direktora, angažujući bivšeg šefa farmaceutskog poslovanja kompanije Roche, Bila Andersona.

Bayer, koji je kupio proizvode od glifosata u sklopu svog preuzimanja Monsanta 2018., zabeležio je skok prodaje herbicida za 44% u 2022. nakon što je uragan Ida oštetio konkurentske proizvođače, a ograničeni kineski dobavljači nisu bili u stanju da nadoknade taj jaz.

Za 2023. „kompanija predviđa niže cene za poljoprivredne herbicide, kao i za neke od svojih etabliranih farmaceutskih proizvoda“, rekao je Bayer, dodajući da takođe očekuje da će visoka inflacija dovesti do povećanja troškova.

Portparol je rekao da će, među poznatim lekovima, pilula za prevenciju moždanog udara Xarelto (farmaceutski bestseler grupe) biti pogođena nižim cenama.

Prihod od tog leka pao je za 4,6% prošle godine, pogođen konkurentnim tenderima za kupovinu u Kini, gubitkom patentne zaštite u Brazilu i sniženjima cena u Britaniji.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter