POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Berkshire Hathaway pretrpeo gubitak od 22,8 milijardi dolara

Voren Bafet je u subotu u svom godišnjem pismu akcionarima Berkshire Hathaway-a govorio o otkupu akcija, rekavši da su kupovine akcija Berkshire i desetina drugih kompanija kojima se javno trguje korisne za investitore.

Komentari 92-godišnjeg investitora našli su se u najkraćem godišnjem pismu akcionarima do sada i uz rezultate koji su pokazali da je Berkshire Hathaway prošle godine pretrpeo gubitak od 22,8 milijardi dolara, usled pada vrednosti portfelja akcija. Naime, kvartalna zarada po akciji iznosila je 4,515 dolara u odnosu na 5,352 dolara koliko su očekivali analitičari. Kvartalni prihod od 78.17 milijardi dolara bio je ispod konsenzusa analitičara od 79.93 milijardi dolara.

Bafet je u pismu pokušao da odbrani otkup akcija koji se desio nekoliko nedelja nakon što je novi porez na otkup akcija stupio na snagu u SAD. Porez je bio jedna od retkih mera za povećanje prihoda koja je naišla na jednoglasnu podršku demokrata u Senatu kada je usvojen i Zakon o smanjenju inflacije, sveobuhvatni zakon o klimi i porezima predsednika Džoa Bajdena.

Pristalice poreza tvrde da otkupi akcija malo doprinose jačanju ekonomije i da se mogu potrošiti na kapitalne izdatke ili vratiti radnicima u obliku bolje plate. Drugi, uključujući Bafeta, tvrde da otkupi mogu ponuditi mudar način raspoređivanja kapitala.

„Kada vam se kaže da su svi otkupi štetni za akcionare ili državu, ili posebno korisni za izvršne direktore, verovatno slušate ekonomski nepismenog čoveka” napisao je Bafet.

Izvršni direktor Berkshire-a rekao je da kada su otkupi „izvršeni po cenama koje povećavaju vrednost” to koristi svim akcionarima, ukazujući na investicije koje je njegova kompanija napravila u American Express i Coca-Cola tokom 1990-ih.

Berkshire je poslednjih godina pojačao kupovinu sopstvenih akcija, posebno u vremenima kada je Bafet pronalazio nekoliko privlačnih investicionih alternativa. Kompanija je 2022. potrošila 7,9 milijardi dolara na kupovinu sopstvenih akcija.

Pismo je bilo kratkih 10 stranica, otprilike upola manje od njegovih pisama od 2000. godine, i uključivalo je skoro stranicu citata njegovog dugogodišnjeg partnera Čarlija Mangera.

Bafet je delovao optimistično dok je citirao neke od svojih najvećih hitova: „Efikasna tržišta postoje samo u udžbenicima“, kritični značaj „moći kombinovanja“ i „izbegavanje ponašanja koje bi moglo da dovede do bilo kakvih neprijatnih potreba za gotovinom u nezgodnim vremenima“.

„Lekcija za investitore: korov nestaje u značajnoj meri kako cveće cveta. Vremenom je potrebno samo nekoliko pobednika da naprave čuda. I, da, pomaže da počnete rano i doživite svoje 90-e“, napisao je on.

Izvor: Financial Times

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter