PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Berza Nasdaq profitabilnija nego što se očekivalo!

Elektronska berza Nasdaq je nadmašila procene za drugi kvartal po pitanju profitabilnosti, zahvaljujući doslednoj tražnji za njegovim proizvodima vezanim za investicije i rešenjima za kapitalna tržišta, kao što je softver za borbu protiv finansijskog kriminala.

U poslednjim godinama, kompanija je preoblikovala svoj poslovni model tako što se udaljila od osetljivih delatnosti po tržište, kao što su naknade za listiranje, i usmerila se ka uslugama finansijske tehnologije.

Ova diverzifikacija je pomogla transatlantskom operateru berze da ublaži efekte krize na američkom tržištu IPO-a koja je prošle godine postala dominantna zbog rasta kamatnih stopa i velike volatilnosti.

Iako izvršni direktori glavnih banaka sada primećuju “zelene izdanke” na tržištu IPO-a, što podstiče nade u potencijalni oporavak, višemilijarderska listiranja na Nasdaq-ovoj berzi još uvek se nisu vratila ove godine.

Prihodi od poslovanja porasli su za 6% na 674 miliona dolara u ovom kvartalu u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok je jedinica za trgovinske usluge zabeležila pad od 1% na 250 miliona dolara.

Nasdaq je saopštio da je zaradio 71 cent po akciji na prilagođenom nivou tokom tri meseca zaključno sa 30. junom, što je nadmašilo očekivanja analitičara od 66 centi po akciji, prema podacima Refinitiv IBES.

Neto dobit u ovom kvartalu je porasla za 4% na 925 miliona dolara.

U ovom kvartalu, ukupno 23 kompanije su se listirale na Nasdaq berzi putem IPO-a. To je manje u odnosu na 38 kompanija koje su se listirale u istom periodu prethodne godine.

U skladu sa strategijom diversifikacije koju je predložila izvršna direktorka Adena Friedman, Nasdaq je potpisao svoj najveći ugovor ikada vredan 10,5 milijardi dolara sa softverskom firmom Adenza u vlasništvu Thoma Bravo-a u ovom kvartalu.

Ovaj ugovor je uticao na vrednost akcija koje su pale za 11% od njegove najave u junu. Analitičari su u tom trenutku upozoravali da je kompanija možda preplatila relativno nepoznatu imovinu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter