POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Berza: Top 5 stvari u nedelji pred nama

Podaci o inflaciji u SAD-u

SAD će u četvrtak objaviti podatke o inflaciji za jul, što će pokazati da li su pritisci na cene u opadanju i da li su tržišta u pravu u svojim očekivanjima da je Fed blizu završetka agresivnog ciklusa povećanja kamatnih stopa.

Niže brojke bi mogle povećati verovatnoću da će članovi Feda sačekati sa povećanjem kamatnih stopa na narednom sastanku u septembru, nakon povećanja za četvrtinu procentnog poena prošlog meseca.

U petak će se objaviti julski podaci o proizvođačkim cenama (PPI) u SAD-u, pri čemu se očekuje da će osnovne proizvođačke cene porasti za 2.3% u odnosu na isti period prethodne godine.

Investitori će takođe imati priliku da čuju nekoliko zvaničnika Feda tokom naredne nedelje, uključujući predsednika Feda iz Filadelfije Patricka Harkera, predsednika Feda iz Atlante Raphaela Bostica i guvernerku Feda Michelle Bowman.

Zastoj u rastu berzanskih indeksa

Wall Street indeksi završili su na nižim nivoima u petak, a nedeljni pad S&P500 i Nasdaq bio je najveći od marta.

Investitori pažljivo prate kamatne stope na državne obveznice, koje su uznemirile tržišta u poslednjim danima rasta na najviše nivoe u godini nakon što je Fitch snizio kreditni rejting SAD-a.

Rastuće prinose na državnim obveznicama, koji se smatraju jednim od najsigurnijih ulaganja jer su podržani od strane američke vlade, može umanjiti tražnju za akcijama.

Podaci o zapošljavanju u SAD-u za petak pokazali su da se rast zaposlenosti nastavlja umjerenim tempom u julu, dok je rast plata ostao brži od očekivanog, izazivajući brige da bi Fed mogao duže vreme zadržati više kamatne stope.

Podaci o britanskom BDP-u

U Velikoj Britaniji će se u petak objaviti podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) za drugi kvartal, koji se očekuje da će se malo povećati, što ukazuje na to da se celokupna ekonomija gotovo potpuno zadržava. U maju se BDP manje smanjio nego što se očekivalo, nakon gotovo dvomesečnog zastoja.

Banka Engleske je prošlog četvrtka podigla kamatne stope u Velikoj Britaniji na najviši nivo u poslednjih 15 godina, na 5.25%, što je bilo 14-to uzastopno povećanje, i upozorila da će troškovi zaduživanja verovatno ostati visoki još neko vreme.

Britanska inflacija je dostigla najviši nivo u poslednjih 41 godinu u oktobru prošle godine i usporavala je sporije nego drugde, stojeći na 7.9% u junu, što je najviše među svim velikim ekonomijama.

Zamenik guvernera Ben Broadbent je rekao da je zadržavanje relativno visokih kamatnih stopa tokom dužeg vremenskog perioda ključno za smanjenje inflacije, iako BoE vidi da će se ekonomija minimalno rasti u narednim godinama.

Podaci o inflaciji u Kini

Kina će u utorak objaviti trgovinske podatke, a zatim u sredu podatke o inflaciji za jul, što se očekuje da će pokazati pad potrošačkih cena, usred zabrinutosti u vezi sa izgledima za drugu najveću svjetsku ekonomiju.

Kineska ekonomija se snažno oporavila u prvom kvartalu nakon što su stroge mere pandemijske ere naglo ukinute krajem prošle godine, ali oporavak je oslabio u poslednjim mesecima kako domaća i inostrana tražnja oslabljuju.

Vlasti su u poslednjih nekoliko nedelja sprovele niz mera politike kako bi podržale opadajući oporavak, iako su detalji bili oskudni, a investitori očekuju da će uslediti više mera.

Podaci iz evrozone

U Evrozoni će Nemačka u ponedeljak objaviti podatke o industrijskoj proizvodnji. Očekuje se da će izveštaj ukazivati na pad usled usporavanja globalne tražnje, posebno iz Kine.

Nemačka ekonomija je stagnirala u drugom kvartalu 2023. godine, propuštajući predviđanja za blagi rast, jer su slaba kupovna moć, više kamatne stope i niske knjige porudžbina u fabrikama opteretili najveću ekonomiju evrozone.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter