POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Berza u nedelji za nama-Tehnološke akcije predvodile pad!

Dow Jones Industrial Average je zatvoren na višem nivou i završio je nedelju sa rastom od 0.6%. S&P 500 je završio nedelju sa padom od 0.3%, dok je Nasdaq pao za 1.9%. To je prvi put u 2023. godini da je Nasdaq pao dve uzastopne nedelje.

Vlada SAD je izvestila da je indeks proizvođačkih cena (PPI) porastao za 0.8% tokom 12 meseci do jula, što je porast sa 0.2% u prethodnom mesecu. Ekonomisti anketirani od strane Refinitiva očekivali su rast od 0.7%.

“U poslednjih nekoliko dana smo videli značajne vesti i podatke, ali tržište nije preterano odreagovalo, što nam govori da je tržište sve već ukalkulisalo u cenu i da nije, bilo prijatno bilo neprijatno iznenađeno,” rekao je Jason Betz, savetnik iz kompanije Ameriprise Financial.

Prinos na dvogodišnje američke trezorske obveznice porastao je na 4.88%.

Više kamatne stope takođe mogu učiniti obveznice privlačnom alternativom u odnosu na akcije za neke investitore sklonije riziku.

Akcije Tesla, Meta Platforms Inc i Microsoft su završile sa padom od 0.6% do 1.3%.

Pad od 3.6% na Nvidia je uticao na indeks poluprovodnika, koji je pao za 2.3%. To je bila četvrta uzastopna niska vrednost za indeks poluprovodnika, a njegov pad od 5% na nedeljnom nivou je bio njegov najgori rezultat od početka aprila.

U okviru glavnih sektora S&P indeksa, sektori zdravstva i energetike su se povećali. Oba su bila među najlošijim sektorima ove godine, iako je energetika dostigla svoj najjači skok ove godine zatvaranjem više za sedam uzastopnih sesija.

Porast energetskog sektora od 1.6% je pomogao rastu cena nafte na osnovu prognoza za smanjenje zaliha od strane Međunarodne agencije za energiju. Occidental Petroleum Corp je bio među najvećim dobitnicima, sa rastom od 3.3%, nakon što je jedna od njegovih podružnica dobila grant od američke vlade za podršku ambicijama u vezi sa hvatanjem ugljenika.

Među ostalim kompanijama, News Corp je porastao za 4.6% nakon što je medijski konglomerat u vlasništvu Ruperta Mardoka nadmašio kvartalne profitne procene, zahvaljujući naporima smanjenja troškova.

Američke deonice kineskih kompanija Alibaba i JD.com su pale za 3.5% i 5.3%, respektivno, jer su najnovije stimulativne mere Pekinga razočarale investitore, dok su sveži podaci pokazali da oporavak Kine nakon pandemije gubi na snazi.

Obim trgovanja na američkim berzama je iznosio 10.19 milijardi akcija, u poređenju sa prosečnih 10.93 milijardi za punu sesiju tokom poslednjih 20 dana trgovanja.

S&P 500 je zabeležio 4 nova maksimuma na 52 nedelje i 3 nova minimuma; Nasdaq Composite je zabeležio 52 nova maksimuma i 169 novih minimuma.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter