POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Binance trenutno “manipuliše” cenom Bitkoina?

Bitkoin je doživeo pad posle implozije FTX menjačnice na 15,500 dolara u novembru, nakon čega je vrtoglavo skočio na više od 23,000 dolara, što predstavlja rast od 50%. 

Međutim, da li i koliko verovati ovom rastu cene Bitkoina? Da li je ovo samo mamac za bikove pred još jedan slom cene?

Odgovor na ovo pitanje je probao da nam da i Trader_J, Bitkoin analitičar koji je priznat na Tviteru, a koji je podigao uzbunu zbog trenutnog rastućeg trenda vodeće kriptovalute. On je razmotrio neke istorijske podatke koji ukazuju na mogućnost pada cene Bitkoina u bliskoj budućnosti.

U objavi na Tviteru, Trader_J je podelio snimak ekrana gde se jasno vidi sličan trend kretanja cene Bitkoina negde sredinom 2022. i danas. Tokom ovog perioda u 2022., cena Bitkoina je porasla, krećući se sa 38.000 dolara na 48.000 dolara tokom kratkog perioda. Nakon ovog skoka usledio je oštar pad cene koji je bitkoin poslao na mnogo niže nivoe, što je dovelo do nedavnih najnižih vrednosti ove kriptovalute na nivoima ispod 20.000 dolara.

Svoju zabrinutost Trader_J argumentuje postojanjem korelacije između događaja iz prošle godine i trenutne situacije na tržištu. Napomenuo je da je prošlogodišnji porast Bitkoina, kao što je navedeno u njegovom tvitu, rezultat velikih kupovina od strane Do Kvona, neposredno pre kolapsa Luna i UST koina. Trader_J je podelio nekoliko detalja kao dokaz svoje pretpostavke. Neki od njih su uključivali Kvonovu potvrdu takvih kupovina neposredno pre nego što je Terra propala. Objasnio je da su informacije koje je podelio bile da razotkriju šta se može dogoditi tržištima, na osnovu iskustva iz prošlosti. Međutim, on priznaje da bi njegove pretpostavke mogle biti pogrešne, ali takođe ne želi da daje lažnu nadu.

Zabrinutost koju je izazvao Trader_J bazira se i na zapažanju da je najveći deo Bitkoina kupljen korišćenjem stabilnog koina BUSD. Inače, BUSD je stabilni koin menjačnice Binance i veoma je pogodno sredstvo za tržišnu manipulaciju. 

Naime, u čemu se ukratko ogleda manipulacija koja odgovara menjačnicama? 

Kripto menjačnice, kao što je Binance, nude takozvane leveridžovane proizvode ili fjučers ugovore čija se cena bazira na ceni Bitkoina. Međutim, ovi ugovori nude leveridž čak i do 20 puta, što znači da sa samo 1,000 dolara možete kupiti Bitkoin u vrednosti od 20,000 dolara, što znači da ste dobili pozajmicu od menjačnice od 19,000 dolara. Ovo znači da ako cena Bitkoina poraste samo malo, tipa 5%, vi na uloženih 1,000 dolara zarađujete još 1,000. Dakle, 100% zarade kao od šale. Međutim, ako cena padne samo 5%, vi momentalno gubite svojih 1,000 dolara i broker vam likvidira poziciju. Ovo menjačnicama višestruko odgovara jer naplaćuju kako kamatu na tako pozajmljena sredstva tako i likvidirana sredstva korisnika koja služe kao kolateral menjačnici.
Svaka kripto menjačnica jednostavno zna da će većina trejdera koji koriste leveridž biti likvidirani u poziciji. E sad, zašto manipulacija?
U suštini, svaki put kada se stvori hajp, bilo u vezi rasta ili pada cene, veliki broj investitora koristi leveridž jer se vode pohlepom. Oni su ubeđeni da će zaraditi ogroman novac jer će tržište “sigurno” da raste ili pada.

Vratimo se sada našem trejderu sa Tvitera i informacijama koje je objavio.
Prema njegovim rečima, „Ovo izgleda zastrašujuće“. Posebno, jer on povezuje trenutni skok cene Bitkoina sa prethodnim koji je bio povezan sa Do Kvonovim kupovinama. Za njega je prošlogodišnji rast cene na 48.000 dolara bio izmanipulisan. Možda bi sadašnji rast cene mogao da ide u istom pravcu.

Bitcoin je u uzlaznom trendu od početka godine. Priroda trenutnog cenovnog skoka je zbunila većinu analitičara i poznavaoce kripto tržišta. Mnogi analitičari su predvideli da će cene pasti na niže nivoe pre nego što formiraju dno i tržište krene u novi bull market. Ovo se ipak nije dogodilo u kratkom roku, a cena Bitkoina je nastavila da raste.

Kakvog ste vi mišljenja što se tiče ovog cenovnog skoka, da li je održiv?

Šta je Bitkoin i kako funkcioniše možete pročitati ovde.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter