POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitcoin i Ethereum skočili 8%! FED će spasiti banke?

Kriptovalute su porasle u ponedeljak nakon savezne akcije spasavanja jedne od najvećih regulisanih banaka. Bitcoin je porastao za 8,1% na 22,039 dolara, dok je Ethereum porastao za 8% na 1,575 dolara.

Američki trezor, Federalne rezerve i Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) saopštile su u nedelju da će podržati depozite banke Silikonske doline i Signature banke, dve institucije koje pružaju osnovne bankarske usluge najvećim igračima u kripto svetu.

Ovom najavom otklonjen je rizik da bi milijarde dolara koje drže Coinbase i Circle, izdavalac USD Coina, mogle biti izgubljene kao deo planova vlasti za spasavanje banaka.

Kripto tržište uopšte ne bi moglo da apsorbuje još šokova te vrste. Optužbe o prevari u FTX-u dovele su do pojačanog nadzora kripto prostora, posebno u vezi sa njegovim interakcijama sa regulisanim bankarskim sektorom i rizikom da se loše upravljanje u kripto kompanijama može loše odraziti na finansijske institucije.

Na rast cena kriptovaluta su uticali ne samo federalne akcije na sigurnost depozitnih sredstava, već i očekivanja po pitanju daljeg rasta kamatnih stopa, koja su sada niža. Naime, nekoliko banaka, uključujući Goldman Sachs, sada pretpostavljaju da će Fed postupati blaže sa svim daljim potezima za pooštravanje monetarne politike, plašeći se da će naneti dodatnu štetu bankarskom sistemu.

Tržište je pokazalo da kao najverovatniji ishod sastanka Fed-a sledeće nedelje očekuje promenu stope Fed fondova za 25 baznih poena. Ranije je konsenzus bio na strani povećanja od 25 baznih poena, pri čemu se značajna manjina kladila na povećanje od pola poena nakon niza ekonomskih podataka jačih od očekivanih od početka godine.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter