POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitcoin pada na skoro tromesečne minimume nakon što je SEC tužila Binance

Cena Bitkoina su u ponedeljak naglo pale na skoro tromesečne minimume nakon što su američki regulatori tužili kripto berzu Binance i njenog šefa Changpeng Zhaoa zbog navodnog kršenja zakona o hartijama od vrednosti u nekoliko slučajeva.

Komisija za hartije od vrednosti (SEC) podnela je žalbu u kojoj se navodi 13 optužbi protiv Binance-a, Zhao-a i američkog ogranka najveće svetske kripto berze. Regulator je naveo da je Binance upravljao „mrežom obmane“, naduvavajući svoje obim trgovanja, zloupotrebljavajući sredstva klijenata, a takođe je lagao investitore o usklađenosti sa propisima.

Ovaj potez označava eskalaciju regulatornog krstaškog rata protiv kripto industrije koji je viđen ove godine, samo nekoliko meseci nakon što je američka Komisija za trgovinu robnim fjučersima takođe optužila Binance za slična kršenja.

Cene kriptovaluta su pale nakon objave SEC-a. Bitkoin je pao za 5,1% na skoro tromesečni minimum od 25.753,1 dolara, dok je BNB, izvorni token Binance, pao za 9%.

Tužba SEC optužila je Binance da je pomešala korisnička sredstva sa zasebnom trgovačkom firmom u vlasništvu Zhaoa, ponavljajući optužbe protiv sada bankrotirane berze FTX, koja je navodno sprovela sličnu praksu, koja je na kraju dovela do njenog kolapsa u novembru.

Binance je rekao da se „s poštovanjem ne slaže (d)“ sa optužbama SEC-a i da će „snažno braniti svoju platformu“. Džao je takođe kritikovao akciju SEC-a u seriji tvitova.

Odelo SEC-a najavljuje još više regulatornih bolova za kripto industriju, koja se povlači od pojačanog nadzora nakon serije bankrota visokog profila do 2022.

Nedavno je komisija takođe zapretila akcijom protiv Coinbase-a zbog nepoštovanja zakona o hartijama od vrednosti. Akcije Coinbase-a su oslabile 10% na vesti o Binance tužbi.

Cene kriptovaluta su pale prošle godine nakon što su Federalne rezerve počele da povećavaju kamatne stope, čime je okončan lako monetarno okruženje koje je u početku podstaklo ovu industriju.

Tržište se od tada borilo da povrati čak i mjeru rekordnih maksimuma viđenih 2021. godine, a posljednjih mjeseci trgovalo se uglavnom u rasponu.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter