POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitcoin premašuje 40.000 dolara kako se stvara momentum

Bitcoin je prvi put ove godine prešao 40.000 dolara, vođen talasom pozitivnog raspoloženja zbog opšte entuzijazma u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa u SAD-u i u očekivanju skorog odobrenja bitkoin fondova koji se trguju na američkim berzama.

Najveća kriptovaluta na svetu dosegnula je 41.522 dolara u ponedeljak, najviše od aprila 2022. godine, čini se da se oslobodila atmosfere koja se nadvila nad tržištima kriptovaluta od kolapsa FTX i drugih neuspeha u kripto poslovanju tokom 2022. godine.

Rast od 50% od sredine oktobra “čini se da predstavlja odlučan preokret od pesimizma iz 2022. i početka 2023. godine”, rekao je Džastin d’Anetan, šef razvoja poslovanja za azijsko-pacifički region u Keyrocku, firmi za digitalne valute.

Rekao je da su dokazi o institucionalnom kupovinom tokom novembra pokazali novi talas interesa i da iako obrti nisu nezamislivi, minimumi postignuti oko 16.000 dolara pre godinu dana “verovatno označavaju dno”.

Investitor u bitkoin Microstrategy prošle nedelje otkrio je da je kupio dodatnih 593 miliona dolara bitkoina tokom novembra.

U međuvremenu, rizičniji investicije i drugi sredstva osetljiva na kamatne stope, poput zlata, takođe su ojačali tokom poslednjih nekoliko nedelja, s obzirom da tržišta procenjuju da je američka Federalna rezerva završila s povećanjem kamatnih stopa i da će početi smanjenje u ranoj 2024. godini.

Izveštaji iz oktobra da američka Komisija za hartije od vrednosti neće uložiti žalbu na sudsku odluku koja je zaključila da je agencija pogrešila odbijajući prijavu za fond s berzanskim indeksom takođe su podstakli opklade da je eventualno odobrenje blizu.

Bitkoin ETF na mestu mogao bi omogućiti ranije opreznim investitorima pristup kriptovalutama putem berze, otvarajući novi talas kapitala ka sektoru.

Eter, kovanica povezana s Ethereum blockchain mrežom, takođe je dostigao 1,5-godišnji vrhunac u ponedeljak, dostigavši 2.253 dolara.

I bitkoin i eter ostaju daleko ispod svojih rekordnih vrednosti iz 2021. godine koje su bile iznad 60.000 dolara, odnosno 4.000 dolara.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter