POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitcoin se oporavlja- Zašto bi ova nedelja mogla predstavljati borbu za tržište kriptovaluta

Bitcoin i druge kriptovalute su u porastu u ponedeljak nakon napetog trgovanja za vikend.

Cena Bitkoina je porasla za 2% u poslednja 24 sata, dostigavši oko 27.400 dolara, nakon što je najveća kriptovaluta prošlog petka pala ispod 26.500 dolara i postepeno se oporavila tokom vikenda. Bitkoin ostaje znatno ispod psihološki važnog nivoa od 30.000 dolara, iznad kojeg nije uspeo da konsoliduje nikakve dobitke nakon što je prešao tu granicu prošlog meseca, prvi put od juna 2022.

Kriptovalute su i dalje osetljive na makroekonomske faktore, a njihovo kretanje prati Dow Jones Industrial Average i S&P 500 kao odgovor na ekonomske podatke, posebno podatke koji bi mogli oblikovati budućnost monetarne politike Federalnih rezervi. Fed-ova kampanja povećanja kamatnih stopa za borbu protiv inflacije tokom prošle godine bila je ključna prepreka za digitalnu imovinu, ali oporavak Bitkoina u 2023. je usledio usred sve većih očekivanja da će centralna banka uskoro postati popustljivija u svojoj monetarnoj politici.

Pored Bitkoina, Ethereum, druga po veličini kriptovaluta, porasla je 1,5% na 1,830 dolara. Manje kriptovalute ili altcoini su takođe bili aktivni, pri čemu je Cardano porastao za 1%, a Poligon MATIC za 2%. Dogecoin (DOGE) i Shiba Inu (SHIB) su napredovali za 1%.

Izvor: Barron’s

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter