POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitcoin skače iznad 64.000 dolara dok se obaraju rekordi

Bitcoin je dostigao dvogodišnji maksimum u ponedeljak, prelazeći granicu od 64.000 dolara dok ga je talas novca doveo na korak do rekordnih nivoa.

Dosegnuo je 64.285 dolara rano tokom azijskog dana, najviše od kasne 2021. godine, i poslednji put je bio 2% snažniji za sesiju na 63.850 dolara. Rekordni maksimum bitkoina iznosi 68.999,99 dolara, postavljen u novembru 2021. godine.

Najveća kriptovaluta po tržišnoj vrednosti je ove godine porasla za 50%, a većina rasta dolazi u poslednjih nekoliko nedelja kada je obim trgovanja porastao za bitkoin fondove kotirane na berzi u SAD-u.

Spot bitkoin berzanski fondovi su odobreni u Sjedinjenim Američkim Državama ranije ove godine. Njihovo lansiranje je otvorilo put za nove velike investitore i ponovo je probudilo entuzijazam i zamah koji podsećaju na rast ka rekordnim nivoima u 2021. godini.

“Tokovi novca ne presušuju jer investitori osećaju veće poverenje kako se cena više čini”, rekao je Markus Thielen, šef istraživanja u kući za kripto analitiku 10x Research u Singapuru.

Manji rival etar se pridružio spekulacijama da i on uskoro može imati fondove berzanskih indeksa koji voze prilive. Porastao je 50% ove godine, iako se u ponedeljak, na 3.490 dolara, zadržao nešto ispod dvogodišnjih maksimuma postignutih prošle nedelje.

Ovaj rast je došao paralelno sa padom rekorda na berzanskim indeksima od japanskog Nikkeija do S&P 500 i tehnološki teškog Nasdaqa, kao i sa padom mera volatilnosti na tržištima akcija i deviza.

“U svetu u kojem Nasdaq postavlja nove svevremenske maksimume, kripto će se dobro kotirati jer bitkoin ostaje visokovolatilni tehnološki proxy i termometar likvidnosti”, rekao je Brent Donnelly, trgovac i predsednik analitičke firme Spectra Markets.

“Vraćamo se tržištu sličnom onom iz 2021. godine gde sve raste i svi se zabavljaju.”

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter