POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitka između kripto bikova i medveda pokazuje nadu za budućnost

Blokčejn prostor vidi neke oblasti snage uprkos uočenom padu na tržištu. Stope finansiranja trajnih fjučersa za Bitcoin (BTC) i Eter (ETH) su se vratile na pozitivne na glavnim berzama, što pokazuje bikovsko raspoloženje među trgovcima derivatima. Pored toga, Bitcoin je počeo da se trguje ispod svoje osnove troškova, što je obeležilo prethodne oblasti tržišnog dna. Nasuprot tome, u junu su decentralizovane finansije (DeFi) doživele pad ukupne zaključane vrednosti od 33%, a kripto akcije daju -42,7% prosječnog prinosa na mjesečnom nivou.

Derivati mogu da budu ključni indikator promene sentimenta

Do juna, na tržištu je postojao snažan medveđi osećaj. Jedan od pokazatelja medvjeđeg i bikovskog raspoloženja je nestabilnost tržišta. Što je veći raspon nagiba, to je promenljiviji, dok uži rasponi sugerišu manju volatilnost — što implicira više poverenja u tržište. Dana 18. juna, bitkoin opcije je dostigao vrhunac od 36%, što je najviši ikada zabeležen. Od tada se vratio izvestan optimizam, pa je iskrivljenost smanjena na 17%. Ovo signalizira snažno uverenje da će se kripto tržište oporaviti u narednih nekoliko meseci.

Premije na duge pozive na Bitcoin i Eth ukazuju na to da su trgovci optimisti u pogledu kraja godine. Međutim, pitanja solventnosti i rizik od zaraze i dalje su prisutni na tržištu i u glavama investitora i regulatora.

Na bočnim tržištima, trgovci mogu da koriste zadavljenje da generišu prinose ako bitkoin ostane vezan za opseg. Ideja o opsegu je kao što ime implicira: postavljanje put (opcija za prodaju) i call (opcija za kupovinu) ispod i iznad trenutne spot cene. Na primer, ako je Bitcoin na 20.000 dolara, prvo prodajte put od 15.000 dolara na donjoj strani i poziv na 30.000 dolara na gore. Ako ističu nakon mesec dana, premije rezultiraju dobicima umanjenim za naknade za transakcije.

Trenutno, izobličenje opcija ima strm nagib, sa impliciranom razlikom volatilnosti do 10% između cena od 17.000 do 24.000 dolara na Deribitu i čikaškoj berzi. Ovo ukazuje na dobro podešavanje za preokret rizika koji uključuje kratki put od 17.000 dolara i dugi poziv od 24.000 dolara.

Da li bikovsko raspoloženje počinje da gura medvede nazad?

Neto nerealizovani gubitak bitkoina dostigao je trogodišnji minimum, naglašavajući da je njegova trenutna tržišna vrednost skoro 17% niža od ukupne cene. Istorijski gledano, globalno dno se formiralo kada su gubici dostigli preko 25%. Opadajući pokretni proseci i indeks relativne snage u zoni preprodaje ukazuju na to da medvedi imaju kontrolu.

Međutim, po prvi put od marta 2020. godine, Bitcoin se trgovao ispod svoje osnove troškova rudarenja, nivoa koji je istorijski obeležio globalne kapitulacije i dna cene Bitcoina. Indikator neto nerealizovane dobiti/gubitka je dokaz da bikovi potencijalno mogu da prestignu medvede.

Izvor: CoinTelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter