POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitkoin pada nakon što je CFTC tužio Binance zbog navodnog kršenja pravila trgovanja

Kriptovalute su pale u ponedeljak nakon što je CFTC tužio Binance, najveću kripto berzu na svetu, zbog navodnog kršenja pravila trgovanja.

Cena Bitkoina pala je za 3% na 26.955,61 dolara. Ethereum je pao za 3,5% na 1.704,56 dolara.

U podnesku sudu, CFTC (Komisija za robne fjučerse i trgovinu) kaže da je Binance prekršio osam odredbi zakona o trgovini robom „smišljenog da spreči i otkrije pranje novca i finansiranje terorizma“. Tužba, koja je podneta u ponedeljak federalnom sudu u Čikagu, ima potencijal da poremeti rad berze.

Desislava Aubert, analitičarka u provajderu kripto podataka Kaiko, rekla je da je rast Bitkoina u martu već počeo da usporava prošle nedelje i da je pad u ponedeljak uglavnom bio vođen vestima o Binance-u. To je „najveća kripto berza i svaka američka regulatorna akcija protiv nje će imati ogromne implikacije na industriju“, rekla je ona.

Sudski podnesak CFTC-a sadrži i navode da su zaposleni Binance-a radili na “zaobilaženju” kontrole usklađenosti berze sa regulativom u Kini. CFTC navodi da je Binance naložio svojim radnicima da u raznim chat grupama objašnjavaju klijentima kako da zaobiđu ove kontrole.

Akcije koje su izložene kriptu takođe su pretrpele pad usled objave ove vesti. Coinbase i Microstrategy su pali za 10%. Kompanije koje rudare kriptovalute, Marathon Digital, Hut 8 i Riot Platforms izgubili su po oko 8%.

Gubici su usledili u tandemu sa porastom prinosa na obveznice, što je gurnulo tehnološki Nasdaq Composite naniže za 0,6%. 

Izvor: CNBC

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter