POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitkoin prelazi preko 30.000 dolara dok investitori prate budući rast kamatnih stopa

Najveća kriptovaluta Bitkoin je u utorak probila ključni nivo od 30.000 dolara po prvi put u poslednjih 10 meseci.

Bitcoin je dostigao maksimum od 30.438 dolara u azijskoj trgovini i bio je poslednjih 2% viši na 30.262 dolara. Dobio je oko 6% od početka meseca, nakon porasta od 23% u martu.

Porast kriptovalute usledio je nakon pomno praćenog izveštaja o platnim spiskovima u SAD koji nisu poljoprivrednici u petak koji je pokazao da su poslodavci zadržali snažan tempo zapošljavanja u martu, ukazujući na još uvek otpornu ekonomiju.

Međutim, previranja u bankarskom sektoru izazvana prošlomesečnim kolapsom banke Silicijumske doline podigla su očekivanja tržišta da je malo verovatno da će Fed podići kamatne stope mnogo više na duže vreme, jer nastoji da ublaži stres na sektor.

„Razlog iza široko zasnovanog rasta kriptovaluta je optimizam trgovaca prema monetarnoj politici centralnih banaka“, rekla je Tina Teng, tržišni analitičar u CMC Markets.

„Oklade za brži zaokret Fed-a na povećanju kamatnih stopa su dramatično ojačane nakon previranja u bankama početkom marta.

Ethereum, druga najveća kriptovaluta, stajao je blizu prošlonedeljnog maksimuma od otprilike 8 meseci od 1.942,50 dolara. Poslednji put je bio 0,75% veći na 1.925,80 dolara.

Kripto investitori željno očekuju veliku rekonstrukciju Ethereum blockchaina ove nedelje koja će im omogućiti da dobiju pristup više od 33 milijarde dolara eter valute.

Nazvana Shapella, nadogradnja softvera će omogućiti tržišnim igračima da otkupe svoj “uloženi eter” – novčiće koje su deponovali i zaključali na mreži tokom protekle tri godine u zamenu za kamatu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter