POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitkoin premašuje 50.000 dolara dok spot ETF-ovi beleže snažne prilive

Cena Bitkoina dostigla je najviši nivo u poslednjih više od dve godine u utorak, sa najvećom svetskom kriptovalutom koja je prešla ključne nivoe usred stalnih tokova kapitala u nedavno odobrenim spot berzanskim fondovima.

Bitkoin je porastao za 3,2% na 50.160,2 dolara do 20:13 ET (05:13 GMT), prelazeći granicu od 50.000 dolara po prvi put od decembra 2021. godine. Token je sada bio oko 19.000 dolara udaljen od postizanja novih rekordnih visina.

Porast Bitkoina došao je usred stalnih tokova kapitala u nedavno odobrenim spot ETF-ovima, koji su videli neto prilive od preko 1 milijarde dolara u protekloj nedelji, izvestila je firma za upravljanje digitalnim sredstvima CoinShares u izveštaju u ponedeljak. iShares Bitcoin Trust kompanije BlackRock Inc zabeležio je najveće prilive tokom nedelje, od oko 690 miliona dolara.

Token je takođe imao koristi od usporenih odliva iz Grayscale Bitcoin Trust-a, koji je dobio odobrenje od Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) prošlog meseca da se pretvori u spot ETF. Ova konverzija dovela je do oslobađanja oko 2 milijarde dolara vrednih bitkoina na otvoreno tržište, što je prouzrokovalo oštre gubitke u ceni kriptovalute.

Token je pao čak 20% nakon odobrenja spot ETF-ova, ali je sada povratio sve te gubitke.

Analitičari u kompaniji Bernstein primetili su da je element “straha od propuštanja” takođe privlačio neki interes malih investitora u kriptovalutu, i da je token dobro pozicioniran da postigne rekordne visine na osnovu kupovine vođene FOMO-om.

Bernstein očekuje da će prilivi u nove ETF-ove preći 10 milijardi dolara u 2024. godini.

Tržišta su takođe usmerena na predstojeći događaj halvinga ove godine, koji se očekuje u aprilu. Taj događaj smanjuje stopu kojom se generišu novi bitkoini za 50%, i istorijski je podsticao rast kriptovalute.

Najnoviji halving dogodio se u maju 2020. godine, a do događaja je došlo uz 50% skok cena bitkoina.

Optimizam u vezi sa mogućim odobrenjem spot ETF-a za etereum doveo je do porasta u širem tržištu kriptovaluta, pri čemu je druga najveća kriptovaluta na svetu porasla za 6,3% do jednomesečnog maksimuma od 2.672,25 dolara.

Kripto akcije koje su kotirane na američkim berzama beležile su snažne dobitke u ponedeljak, pri čemu je berzanska platforma Coinbase Global Inc porasla za 3,8%, dok je rudarska kompanija za bitkoin Marathon Digital Holdings Inc skočila za 14,2%. MicroStrategy Inc, koja je najveći korporativni vlasnik bitkoina, porasla je za 11%.

Međutim, šire tržište kriptovaluta i dalje se bori sa smanjenim interesovanjem malih investitora, posebno nakon serije visoko profilisanih prevara, bankrota i regulatornih akcija u protekle dve godine.

Ovo je bilo očigledno jer su obim trgovine na licu mesta bitkoina ostali daleko ispod vrhunaca iz 2021. i 2017. godine. Niži obim trgovanja takođe je uticao na brze dobitke tokena kroz 2023. godinu, pošto je bitkoin imao koristi od odsustva aktivnih prodavaca.

SEC i Coinbase trenutno su uključeni u pravnu bitku koja bi mogla da odredi prirodu kripto tokena i izazove promenu njihovog regulatornog statusa.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter