POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bitkoin preskočio 17.000 dolara po prvi put u 3 nedelje

Cene Bitkoina su u ponedeljak porasle preko 17.000 dolara po prvi put od sredine decembra, što je dovelo do povećanja na širim tržištima kriptovaluta pošto su trgovci kupili prostor zbog sve većih očekivanja da će Federalne rezerve ublažiti svoj oštar stav ove godine.

Najveća svetska kriptovaluta porasla je za 0,43% na 17193 dolara do 08:00h , uz pomoć slabljenja dolara nakon što su podaci o platnim spiskovima koji su objavljeni u petak pokazali da se tržište rada u SAD hladi. Ovo daje Federalnim rezervama manje ekonomskog prostora za povećanje kamatnih stopa.

Svetska br. 2 kriptovaluta Ethereum je takođe porasla za 4% i probila se iznad nivoa od 1.300 dolara po prvi put od sredine decembra.

Izgledi sporijeg povećanja kamatnih stopa od strane Fed-a predstavljaju veliko olakšanje tržištu kriptovaluta, čije je vrednost opala do 2022. godine pošto je monetarno pooštravanje Fed-a poništilo dve godine ultra-prilagođene politike u kojoj je tržište uživalo.
Ovaj oštar pad vrednosti takođe je pokrenuo niz bankrota kripto menjačnica i kompanija, koji još uvek potresa tržišta.

Fokus ove nedelje je takođe na podacima o inflaciji u SAD koji treba da budu u četvrtak. Znaci ublažavanja cenovnih pritisaka mogli bi da daju Fed-u veći podsticaj da obuzda svoju oštru monetarnu politiku.

Ali iako bi Bitkoin imao koristi od manje nastrojenog Fed-a, kriptovaluta se trguje na delić maksimuma koji je postignut tokom 2021. Ova Kriptovaluta je pala za 65% u 2022., pad koji je doveo u pitanje njen status skladišta vrednosti, valute, ili čak zaštite od inflacije.

Ovaj nagli pad vrednosti, zajedno sa nizom kripto bankrota visokog profila u 2022. godini, takođe je pogoršao raspoloženje među maloprodajnim investitorima prema kriptovalutama u celini.

Tržište je izgubilo više od dve trećine svoje vrednosti 2022. i do sada se borio da se vrati u prvoj nedelji trgovanja u godini.

Ipak, prošli ciklusi su pokazali da se rast kriptovaluta dešava samo u periodima lake monetarne politike.
S obzirom da je Fed sada spreman da ublaži svoj oštri stav ove godine i potencijalno pauzira svoj ciklus povećanja kamatnih stopa kasnije ove godine, kriptovalute bi mogle da vide snagu u 2024.

Ali da li će prostor moći da se oporavi od teškog udara na maloprodajno raspoloženje i potencijalnog pooštravanja propisa ostaje da se vidi.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter