POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

BitLucky- Najveća kripto prevara u istoriji Hrvatske!

Kompanija BitLucky iz Rijeke, koja se bavila trgovanjem kriptovalutama, navodno je oštetila najmanje 700 svojih klijenata za 70 miliona eura, prenosi Jutarnji list.

Prema rečima splitskog advokata Ivana Čizmića, dosad se zna da je nekoliko stotina klijenata kompanije BitLucky prevareno i da oni do svog novca ne mogu da dođu. Po svemu sudeći, njihov novac je završio na centralizovanim mjenjačnicama kao što je Binance. Ovaj advokat kaže da se tamo gubi svaki trag novca, a  forenzikom će se dalje utvrditi detalji. U ovom trenutku je najvažnije obavestiti Binance o slučaju i zatražiti od njih službene podatke, što će oni i dostaviti ako postoji osnovana sumnja. Nakon toga će se utvrditi ima li elemenata krivičnog dela.

U nedelju se pojavila informacija da je kompanija iz Rijeke, BitLucky, koja se bavi trgovinom i ulaganjem u kriptovalute, izvela “najveću kripto prevaru u Hrvatskoj”.

Više sagovornika je za Jutarnji potvrdilo da je 30-godišnji direktor firme BitLucky, Luka Burazer, poznato lice domaće kripto zajednice, nestao sa više desetina miliona eura ulagača, te da se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji, isključio mobilni i društvene mreže i da do njega i njegovih saradnika nije moguće doći.

Ulagači BitLucky-ja izgubili su između 40 i 70 miliona evra u kriptovalutama. Prema dostupnim podacima, ulaganja u BitLucky su se kretala od 15.000 kuna (oko 2.000 eura) do 500.000 kuna (66.000 eura) s ugovorom na godinu dana. Kompanija je ta sredstva dalje ulagala u kriptovalute, a ulagačima je obećavana mesečna dobit od 5 do 25 posto.

Ulagači su na raspolaganju imali više paketa

Među oštećenima, čiji identitet nije poznat javnosti, bili su i oni koji su uložili između 150.000 eura i 700.000 eura u Burazerovu kompaniju BitLucky.

Oštećeni su o svemu obavestili policiju, a neki su i privatno angažovali advokate. Iz Policijske uprave primorsko-goranske za Jutarnji su potvrdili da im se određen broj građana javio oko ovog slučaja, da još prikupljaju informacije, ali nije jasno kako će se slučaj tretirati s obzirom na to da većina hrvatskih institucija ne priznaje da kriptovalute “imaju vrednost”. Podsećanja radi, Srbija je jedina država u regionu i jedna među retkim u Evropi koje imaju Zakon o digitalnoj imovini.

Hrvoje Prpić, investitor i kripto-ulagač, dao je svoje mišljenje na Facebooku, sugerišući na to da se radi o smišljenoj prevari poznatoj kao Ponzijeva shema. Ponzijeva shema je investiciona prevara u kojoj preduzetnik obećava visoki profit, ali zapravo isplaćuje dobit jednog klijenta koristeći uloge drugih.

Poslovni krah široj javnosti nepoznate kompanije “BitLucky” već se naziva “najvećom kripto prevarom u Hrvatskoj”.

Više sagovornika je za “Jutarnji” potvrdilo da je Burazer, 30-godišnji direktor i poznato lice hrvatske kripto zajednice, sve račune kompanije “očistio”, da je novac ulagača nestao, a on se navodno sakrio na nepoznatoj lokaciji u Lici.

Burazer je svim klijentima “BitLuckyja”, koji su kod njega uložili novac uz obećanje visoke zarade na trgovini kriptovalutama, juče poslao iskren mejl. “Poštovani klijenti, nizom loših trejdova i odluka nažalost doveo sam stanje firme u kriznu situaciju. U sljedećim danima ćemo imati više informacija”, stoji u poslatoj poruci klijentima.

“Jutarnji list” navodi da je kontaktirao Burazera, ali da je on isključio telefon, ne odgovara na mejlove, a obrisao je i sve profile na društvenim mrežama.

U članku koji je “Jutarnji list” objavio spekulisalo se o iznosu od oko 70 miliona dolara, a stvaran iznos je zapravo mnogo manji. Reč je ipak o puno manjem iznosu koji se procenjuje na 15 miliona dolara što je potvrđeno od strane grupe investitora. U članku koji je objavio “Jutarnji” spekuliše se i o iznosu od desetak miliona dolara dok je vrednost u kripto valutama nešto veća te varira zavisno od cena kriptovaluta na mjenjačnicama.

Ko su glavni akteri “BitLucky afere”?

Luka Burazer – direktor kompanije i “glava operacije”, slovio za vrhunskog “trejdera” i nekoga ko zna šta govori kada su u pitanju kriptovalute. Početkom 2018. godine, putem društvenih mreža promoviše svoje usluge i nudi natprosečnu zaradu da bi već sredinom 2018. godine Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE) i partner HAMAG BICRO organizovali Startup s temom “Ripple – kriptovaluta ili ne?”, na kojoj je glavni predavač baš Luka Burazer. Prvih par godina ispoštovao je većinu Ugovora koje je imao sa klijentima i fokusirao se na manji broj Ugovora kako bi pružio što bolje usluge i kako bi ostao fokusiran na “trejdovanje”, prenose “KriptoVijesti”. Uvek je odbijao usluge promocije u vidu intervjua ili članaka u kojima se spominje njegova kompanija i usluge koje nudi.

Eugen Travalja – izvršni direktor kompanije, čovek od poverenja, prvi u kontaktu s klijentima, zadužen za primanje stranaka, komunikaciju putem mejlova ili telefona. Osoba koju su klijenti kontaktirali za produženje Ugovora ili isplate. Prema njegovim rečima, nije zadužen za “trejdovanje” već za komunikaciju sa strankama i administrativne poslove.

Travalja, zaljubljenik u ribolov, komunikativan, čest učesnik društvenih događanja nestaje zajedno sa Lukom Burazerom na nepoznatu lokaciju. Navodni partner ribolovovačke prodavnice u Rijeci, što oni negiraju iako su na društvenim mrežama objavili taj detalj. Prema nekim navodima, Eugen je navodno pobegao sa suprugom i maloletnim detetom.

Vedrana Golušin – sekretarica kompanije, zadužena za slanje i primanje Ugovora. Golušinova je i verenica direktora kompanije Luke Burazera. Ona je prva osoba sa kojom se stupilo u kontakt u popodnevnim satima 18. maja nakon gašenja servera, kada su i krenule sumnje da su investitori oštećeni. Izjavila je da je Luka sve izgubio, te da oštećeni imaju potpuno pravo tražiti usluge advokata i da oni znaju posledice svega.

Vedrana nestaje zajedno sa Lukom Burazerom i Eugenom Travaljom te im se od 18. maja gubi svaki trag, prenose “KriptoVijesti”.

Kod nas se pojavila recimo prevara koja koristi ime Novaka Đokovića kao mamac za naivne.

O sličnim prevara smo pisali i u tekstovima: 

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter