POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Bristol Myers Squibb mora da se suoči sa tužbom od 6,4 milijarde dolara zbog odloženog leka protiv raka

Kako bi izbegao isplatu dividendi akcionarima bivše kompanije Celgene Corp, koju je proizvođač lekova kupio 2019. za procenjenih 80,3 milijarde dolara, američki sudija je u petak odbio da odbaci tužbu od 6,4 milijarde dolara protiv Bristola Myers Squibb Co.

Argument Bristol Myers-a da UMB Bank NA, poverenik bivših akcionara Celgene-a, nije uspela da je pravilno obavesti o navodnom kršenju obaveza spajanja, odbacio je američki okružni sudija Džesi Furman na Menhetnu.

Zahtevi za odgovor od Bristol Myers-a i njegovih advokata nisu odmah ispunjeni.

Da bi dobila odobrenje u SAD za Breyanzi i dva druga leka Celgene u određenim rokovima, firma je pristala da plati akcionarima Celgene-a koji poseduju “prava na potencijalnu vrednost” dodatnih 9 dolara po akciji u gotovini.

Kompanija sa sedištem u Njujorku optužena je da nije uložila neophodne „marljive napore“ da se Breyanzi odobri do 31. decembra 2020., što je rezultiralo „nedostatkom“ izbegavanjem dodatne uplate čak i ako su dva tretmana bila odobrena u rokovima. .

Prema rečima poverenika, Bristol Myers nije uspeo da postavi svoje proizvodne pogone za inspekciju i odloži pružanje ključnih informacija američkoj Upravi za hranu i lekove.

Zbog isteka sporazuma o obeštećenju akcionara Celgene-a, Bristol je tvrdio da tužba mora biti odbačena.

Međutim, sudija je presudio da je pravo UMB-a na parnicu izričito navedeno u ugovoru i da Bristol Myers nije oslobođen bilo kakvih ozbiljnih povreda do kojih je došlo pre isteka ugovora.

Bristol Majers je 5. februara 2021. dobio odobrenje FDA za Breyanzi za lečenje ne-Hodgkinovog limfoma. Njegov hemijski naziv je lisocabtagene maraleucel.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter