POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Britanski energetski regulator ponovo naglo podiže gornju granicu cena u domaćinstvima

Britanska domaćinstva suočavaju se sa povećanjem računa za struju i gas za oko 80 odsto od oktobra nakon što je nacionalni regulator energetskog tržišta Ofgem ponovo podigao gornju granicu cena.

Ofgem je saopštio da će njegova gornja granica cene za tipičnu godišnju tarifu na dva goriva porasti na 3.549 funti od 1. oktobra, sa 1.971 funti trenutno. To je otprilike tri puta više nego što su potrošači u Ujedinjenom Kraljevstvu plaćali pre godinu dana, a varijacije u zavisnosti od regiona i stvarne potražnje mogu dovesti do toga da neka domaćinstva plaćaju još više.

Povećanje regulisanih cena trebalo bi da izazove još jedan veliki rast inflacije, kao i da će u velikoj meri smanjiti raspoloživi prihod u britanskoj ekonomiji. Dolazi pored niza povećanja poreza koje je ranije ove godine najavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva kako bi zatvorila zjajući budžetski deficit koji se značajno povećao tokom pandemije.

Nova granica će ostati na snazi samo tri meseca, umesto uobičajenih šest, zbog veće nestabilnosti na globalnim energetskim tržištima od ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Kao takav, u januaru je moguć još jedan značajan porast.

Samo za januar, procenio je on, tipičan račun će biti preko 700 funti – „više od POLOVINE raspoloživog prihoda 4 miliona domaćinstava na brojilima unapred od kojih će biti zatraženo da tu energiju plate unapred.

Međutim, energetska kriza u Velikoj Britaniji nije ograničena na domaćinstva. Hiljade preduzeća u Velikoj Britaniji suočena je sa bankrotom ove zime zbog nemogućnosti da svojim klijentima prenesu veće račune za gorivo.

Nove brojke koje se male firme navode za troškove energije bile bi smešne da njihov potencijalni uticaj na poslovanje nije tako ozbiljan, rekao je prošle nedelje Martin Mektej, šef Federacije malih preduzeća, napominjući da su članovi udruženja prijavljujući četiri ili petostruko povećanje svojih računa.

„Ovo su ogromne, neupravljive sume za preduzeća čije su marže oštećene i čije su rezerve iscrpljene zbog poremećaja u trgovini izazvanih pandemijom“, rekao je Mekteg.

Iako je Ofgemov potez bio unapred označen, funta je pala kao odgovor na vesti, koje su podvukle alarmantne realnosti predstojeće zime.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter