PRIJAVI SE ZA KURS BERZE (POPUST 50%)

Pretraga
Close this search box.

Kapitulacija je u toku, ali tržišta još nisu na dnu: Glassnode, analiza tržišta

Bogatstvo bitkoina (BTC) se distribuira iz slabih ruku u jake ruke zbog tekuće kapitulacije maloprodajnih investitora i rudara, signalizirajući da je dno možda blizu.

Najnoviji izveštaj kompanije za analizu blokova Glassnode, objašnjava da kapitulacije tržišta traju oko mesec dana i da nekoliko drugih signala ukazuje na formiranje najniže vrednosti u cenama bitkoina.

Međutim, analitičari Glassnodea su napisali da tržište medveda „i dalje zahteva element trajanja“ jer dugoročni vlasnici, koji imaju tendenciju da imaju veće poverenje u Bitcoin kao tehnologiju, sve više snose najveće nerealizovane gubitke:

Da bi medveđe tržište dostiglo krajnji nivo, udeo kovanica koji se drže na gubitku treba da se prenesu prvenstveno na one koji su najmanje osetljivi na cenu i sa najvećim uverenjem. Tržištu možda biti potreban dodatni rizik od pada da bi se u potpunosti testirala odlučnost investitora i omogućilo tržištu da uspostavi otporno dno.

Glassnode je napravio ovu procenu na osnovu zapažanja da je na prethodnim tržištima medveda u 2015. i 2018. godini, dugoročni vlasnici su držali preko 34% cirkulacije bitkoin koja je bila u nerealizovanom gubitku. Udeo kratkoročnih vlasnika iznosio je samo 3% do 4%. Trenutno, kratkoročni vlasnici drže 16,2% bitkoina u gubitku, dok dugoročni drže 28,5%.

Ovo implicira da kako dugoročni vlasnici sakupljaju više bitkoina, popularno nazvano “dijamantske ruke”, što znači da ne smeju da prodaju, da bi analitičari primetili istinsko dno tržišta.

Bitcoin rudari koji prodaju kovanice dokaz su da bi tržište moglo da testira donje granice. Glassnode je pokazao da su rudari prodali 7.900 BTC od kraja maja, ali su nedavno usporili potrošnju na oko 1.350 BTC mesečno.

Trajanje je ponovo istaknuto kao kritični faktor u određivanju gde bi moglo biti dno tržišta. Tokom 2018-2019 tržišta medveda, kapitulaciji rudara je trebalo oko četiri meseca da obeleži dno; prodaju se tek 2022. oko mesec ili dva. Rudari i dalje drže oko 66.900 BTC, tako da će „sledeći kvartal verovatno ostati u opasnosti od dalje distribucije osim ako se cene kovanica značajno ne oporave“, zaključuje se u izveštaju.

Sve u svemu, Glassnode je primetio da tržište izgleda blizu dna, navodeći da „ima mnogo obeležja kasnije faze medveđeg tržišta“, ali da investitori treba da budu svesni da bi se moglo očekivati dalji padovi.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter