POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Budućnost plaćanja: Visa planira investiciju od 100 miliona dolara u generativnu veštačku inteligenciju

Visa tvrdi da je bila jedna od prvih firmi u svetu koja je pionirala u primeni veštačke inteligencije (AI) u plaćanjima, koristeći AI tehnologiju za upravljanje rizikom i prevenciju prevara još 1993. godine.

Globalni gigant za plaćanja, Visa, povećava svoju ulogu u veštačkoj inteligenciji (AI) u trgovini i finansijama uspostavljajući novi fond za investiranje u generativne AI projekte.

Visa je 2. oktobra najavila novu inicijativu vrednu 100 miliona dolara za investiranje u kompanije koje se fokusiraju na razvoj tehnologija i aplikacija za generativnu AI vezane za trgovinu i plaćanja.

Ova investicija će biti nadgledana od strane korporativne investicione grane Visa-e, Visa Ventures, koja se bavi podrškom inovacijama u oblasti plaćanja i trgovine još od 2007. godine.

Generativna AI je vrsta tehnologije veštačke inteligencije koja može da generiše različite vrste sadržaja, uključujući tekst, slike, audio i sintetičke podatke. Glavni AI chatbotovi kao što su OpenAI-jev ChatGPT i Google-ov Bard pokazuju sposobnosti generativne AI tehnologije da razumeju i proizvode ljudski slično pisanje.

Prema rečima Džeka Forestela, glavnog produktnog i strateškog direktora Visa-e, generativna AI ima obećavajuću budućnost u svetu finansija. On je rekao:

“Iako se do sada većina generativne AI fokusirala na zadatke i kreiranje sadržaja, ova tehnologija će uskoro ne samo oblikovati način na koji živimo i radimo, već će značajno promeniti trgovinu na načine koje trebamo razumeti.”

Vizino najnovije ulaganje u generativnu AI dolazi nakon značajnih napora za primenu AI tehnologije u okviru kompanijinog ekosistema. Visa je navela da je bila jedna od prvih firmi u svetu koja je pionirala u upotrebi AI u platnim sistemima još 1993. godine, koristeći AI tehnologiju za upravljanje rizikom i prevenciju prevara. Tokom 2022. godine, Visa Advanced Authorization, Visina rešenja za praćenje prevara u stvarnom vremenu, navodno je pomogla u sprečavanju procenjenih 27 milijardi dolara prevara.

Takođe, 2021. godine, Visa je predstavila VisaNet +AI, skup AI baziranih usluga usmerenih na rešavanje problema sa upravljanjem saldom računa i drugih svakodnevnih pitanja za finansijske institucije.

Neke od alatki u VisaNet +AI paketu uključuju “Pametniju zamensku obradu” koja ima za cilj poboljšanje iskustva plaćanja tokom prekida tako što oponaša odluke izdavaoca. Tu su i druge proizvodi poput “Pametnijeg evidentiranja” koji pomaže ubrzanju iskustava plaćanja za potrošače i smanjenju zbunjenosti izazvane kašnjenjima u evidenciji.

Osim aktivnih investicija u AI, Visa takođe aktivno koristi tehnologiju kriptovaluta u platnim sistemima. U aprilu 2021. godine, Visa je podelila planove za novi kripto proizvod koji je dizajniran da unapredi masovno usvajanje javnih blockchain mreža i plaćanja stabilnim kriptovalutama.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter