POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

BUSD banovan! Novi napad na kripto od strane SEC-a

Njujorški regulator je naredio Paxosu da prestane sa izdavanjem BUSD-a, trećeg po veličini stabilnog koina po tržišnoj kapitalizaciji. Paxos je inače kompanija koja se bavi izdavanjem (kreiranjem) novih BUSD koina u zamenu za dolare koje drži u svojoj rezervi.

Njujorško Odeljenje za finansijske usluge (NYDFS) je navodno naredilo blokčejn kompaniji Paxos Trust da zaustavi izdavanje Binance USD koina vezanih za dolare.

Postupci njujorškog regulatora usledili su ubrzo nakon što je Komisija za hartije od vrednosti Sjedinjenih Država (SEC) izdala obaveštenje u kome se navodi da je Binance USD neregistrovana hartija od vrednosti.

NYDFS je navodno zatražio od Paxosa da prestane sa kreiranjem svog BUSD tokena. Paxos će nastaviti da upravlja otkupima proizvoda, navodi se u saopštenju Binance.

Najnovija regulatorna akcija za treći po veličini stabilcoin dolazi nakon sve veće kontrole kripto tržišta. SEC je tek prošle nedelje proglasio da usluge kripto zalaganja krše zakon o hartijama od vrednosti, što je primoralo Kraken da u potpunosti zatvori svoju ponudu za ulaganje. Coinbase nastavlja borbu, tvrdeći da njegovi proizvodi za ulaganje nisu hartije od vrednosti.

Debata o hartijama od vrednosti na kripto tržištu je dugotrajna i u fokusu je otkako je SEC podneo tužbu protiv Ripple-a, izdavaoca koji stoji iza XRP-a. Slučaj tek treba da se privede kraju. Uopšteno govoreći, ako je ulaganje novca u neki posao izvršeno sa očekivanjem profita koji će doći kroz napore nekog drugog odnosno poslovanje kompanije a ne investitora, to se smatra hartijom od vrednosti.
Samim tim, kriptovalute se ne mogu smatrati HoV.

Međutim, bezbednosne tvrdnje protiv stabilnih koina mogle bi predstavljati veliki izazov za kripto industriju, jer su stabilni koini popularni za korisnike koji prave svoje prve korake u kripto svetu. 

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter