POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cena Bitkoina- Da li je rast na 31.000 dolara održiv?

Cena Bitkoina je novembra 2021. dostigla svoj vrhunac kao i ostatak kripto tržišta nakon čega je počeo medveđi (bear) trend. Bitcoin je doživeo najveći oporavak cene, skočivši sa 15.500 dolara na 31.500 dolara između novembra 2022. i jula 2023. godine. Dakle, u samo 8 meseci, cena je porasla za 100%. S obzirom na značajnu volatilnost Bitcoina, ovo ne bi trebalo da bude iznenađenje. Dok, sa jedne strane, bikovi (bulls) slave početak novog bikovskog (bull) trenda, medvedi (bears) smatraju da je to samo još jedna zamka za tržišne učesnike. Jedno je sigurno: trenutna situacija na tržištu postaje zbunjujuća, jer ekonomisti već nekoliko meseci predviđaju globalnu recesiju dok tržišta akcija i kriptovaluta paradoksalno nastavljaju da rastu. 

Kako onda znamo da li je ovaj rast cene Bitcoina opravdan ili je samo još jedna zamka za učesnike na tržištu?

Grafikon ispod prikazuje kretanje cene i ukupnog broja istrgovanih Bitkoina (total volume), otkrivajući neke zanimljive podatke.

Istoriski posmatrano, obim trgovine je pratio cenu Bitcoina. Svaki put kada bi obim porastao, cena bi rasla, i obrnuto. Ovaj obrazac možemo videti u poslednja dva bikovska tržišta, koja su završena u decembru 2017. i novembru 2021. godine, respektivno. Od početka medveđeg trenda u decembru 2021. do novembra 2022. godine, smanjenje obima trgovine je išlo u korak sa padom cene Bitcoina. Međutim, od tog trenutka se dešava preokret, pri čemu cena Bitcoina raste dok obim trgovine nastavlja da opada. Ovaj fenomen se naziva divergencija.

Na primer, pri ceni od 16.300 dolara, ukupan obim trgovine je iznosio 7,93 miliona Bitcoina, dok je pri ceni od 29.300 dolara, istrgovano samo 1,36 miliona Bitcoina. Većina tržišnih analitičara veruje da svako povećanje cene koje nije podržano odgovarajućim rastom obima trgovine jednostavno nije održivo. Drugim rečima, često se sumnja u tržišnu manipulaciju ili slične pojave u situacijama kada mali obim trgovine dovodi do značajnih promena cena. Ako bismo donosili zaključke samo na osnovu podataka sa ovog grafikona, mogli bismo reći da nedavni oporavak cene Bitcoina nije najubedljiviji i da medvedi mogu biti u pravu tvrdeći da je to zamka za bikove (bull trap). Međutim, prilikom donošenja odluka uvek je važno uzeti u obzir i druge parametre i podatke kako bismo stekli širu sliku.

Važno je napomenuti da iako navedeni faktori mogu pružiti uvid u kretanje cene Bitcoina, predviđanje njegove buduće vrednosti ostaje izuzetno spekulativno i podložno različitim nepoznatim faktorima. Tržište kriptovaluta je poznato po svojoj volatilnosti i znatnim promenama cena koje se mogu desiti u kratkom vremenskom periodu, što otežava oslanjanje samo na istorijske obrasce.

Da zaključimo, nedavni skok cene Bitcoina na 31.000 dolara postavlja pitanje o njegove opravdanosti. Divergencija između cene i obima trgovine, kao i postojeća globalna ekonomska neizvesnost, navele su neke da dovedu u pitanje održivost ovog rasta cene. Dok su tržišno raspoloženje, prihvatanje (adoption) i ograničena ponuda istorijski uticali na cenu Bitcoina, budućnost ostaje neizvesna, I potrebno je biti oprezan prilikom donošenja investicionih odluka na veoma volatilnom tržištu kriptovaluta. Kao i kod svake investicije, važno je obaviti temeljno istraživanje, uzeti u obzir više faktora i razumeti rizike.

Napomena: Informacije u ovom članku nisu investicioni savet, obavite sopstveno istraživanje.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter