POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cena nafte opada usled ekonomskih izazova koji pritiskaju izglede za potražnju

Cene nafte su pale zbog ekonomskih izazova koji pritiskaju globalne izglede za potražnju nafte, nadmašujući zabrinutosti zbog geopolitičkih događaja na Bliskom istoku i napada na ruski terminal za izvoz goriva tokom vikenda.

Brent sirova nafta je pala za 23 centa, ili 0,3%, na 78,33 dolara po barelu do 07:32 GMT nakon što se smirila za 54 centa u petak.

Fjučersi za američku WTI naftu za isporuku u februaru su pali za 28 centi na 73,13 dolara po barelu, s obzirom da ugovor ističe kasnije u ponedeljak. Aktivniji martovski ugovor za WTI je iznosio 73,04 dolara po barelu, što je pad od 21 centa.

“Jutrošnje suzdržano ponovno otvaranje govori mnogo o trenutnom sentimentu na tržištu sirove nafte uprkos trajnim geopolitičkim tenzijama u Evropi i na Bliskom istoku”, rekao je analitičar IG Tony Sycamore.

Cene su se jedva pomerile uprkos navodnom ukrajinskom dron napadu na ogroman ruski terminal za izvoz goriva. Ruski proizvođač Novatek je saopštio u nedelju da je bio primoran da obustavi neke operacije na terminalu na Baltičkom moru zbog požara.

U odsustvu većih eskalacija, cena nafte je postavljena za trgovanje unutar određenog opsega, s određenim pritiskom naniže, izjavila je Vandana Hari, osnivač Vanda Insights, pružatelja analize tržišta nafte.

Na Bliskom istoku, traje rat u Gazi, dok su SAD napale još jednu protubrodsku raketu koja se pripremala za lansiranje u Adenski zaliv od strane jemenskih Huta u subotu.

Napadi ovog iranski podržanog grupe u Crvenom moru i Adenskom zalivu poremetili su svetsku trgovinu. Takođe su stegli evropsko i afričko tržište nafte i gurnuli premiju prvomesečnog ugovora za Brent na šestomesečni ugovor na 1,99 dolara u petak, najviši od novembra. Ova struktura, nazvana povratkom, ukazuje na percepciju čvršće ponude za isporuku u roku.

Sycamore iz IG-a rekao je da osnovni faktori nafte i dalje predstavljaju pritisak na cene.

“Proizvodnja je veća, a izgled za rast u Kini i Evropi je najblaže rečeno nejasan, dok se očekuje da će podaci o bruto domaćem proizvodu ovog tjedna pokazati da se brzina ekonomske aktivnosti u SAD-u značajno usporila”, dodao je.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter