POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cena nafte skliznula na 84 dolara po barelu

Cena nafte tipa Brent je pala za 19 centi, ili 0,2%, na 84,23 dolara po barelu, dok je američka WTI sirova nafta izgubila 24 centa, ili 0,3%, na 79,86 dolara.

Investitori iščekuju ključne američke ekonomske podatke kasnije ove nedelje koji će pomoći u određivanju puta kamatnih stopa ove godine i sledeće. Predsednik Federalne rezerve Džerom Pauel je u petak izjavio da bi centralna banka Sjedinjenih Američkih Država možda trebala da podigne kamatne stope dalje kako bi obuzdala tvrdokornu inflaciju.

Tržišta očekuju 80% šanse da će Fed ostati na istom nivou narednog meseca, pokazao je Refinitiv-ov alat FedWatch, ali verovatnoća povećanja kamatnih stopa u novembru sada iznosi oko 56%.

“Možda će biti teško da cene nafte održe snažan bikovski trend (viđen) u julu u ovom trenutku. Američka i evropska ekonomija će se suočiti sa pritiskom prema dole u četvrtom kvartalu dok kamatne stope ne dosegnu vrhunac,” rekao je analitičar CMC Markets-a Leon Li.

“Dakle, mogla bi postojati zabrinutost oko potražnje, što vrši pritisak na cene nafte. I kineska ekonomija još uvek nije značajno poboljšana… Cene nafte mogu ostati volatilne u ovom trenutku, a dalja povećanja u budućnosti mogla bi zahtevati oporavak kineskih podataka.”

Oporavak kineske ekonomije je oslabio zbog pogoršanja pada cena nekretnina, slabe potrošnje potrošača i opadanja rasta kredita, što je navelo Peking da smanji ključne političke stope kako bi podržao aktivnost u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji i potrošaču nafte.

Iako su cene od početka trećeg kvartala porasle oko 12% za Brent i 13% za WTI, zahvaljujući smanjenju proizvodnje od strane OPEC+, izgledi za kinesku ekonomiju i dalje ostaju zabrinutost, rekli su analitičari National Australia Bank u izveštaju za utorak.

U međuvremenu, tropska oluja Idalia je udarila zapadnu Kubu u ponedeljak i bila je gotovo uragan dok se kretala ka Floridi. Očekuje se da će oluja izazvati prekide u napajanju strujom i mogla bi uticati na proizvodnju nafte na istočnoj obali Meksičkog zaliva.

Ove nedelje će takođe biti usmerena pažnja na izveštaj o indeksu cena lične potrošnje Sjedinjenih Američkih Država koji se očekuje u četvrtak i podaci o broju zaposlenih u avgustu koji će biti objavljeni u petak.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter