POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cena zlata i plemenitih metala pada kako rizik od stope Fed raste

Cene zlata su u petak blago pale, i trebalo je da završi nedelju na nižem nivou jer su jaki signali američkih Federalnih rezervi na putu američkih kamatnih stopa podigli dolar.

Prometno zlato je palo za 0,1% na 1.756,59 dolara za uncu, dok su fjučersi zlata pali za sličan iznos na 1.769,70 dolara.
Oba instrumenta su ove nedelje trebalo da izgube oko 2,6%, pošto su pala za svih pet sesija.

Indeks dolara je podstaknut komentarima zvaničnika Federalnih rezervi da će se banka držati oštrog tempa povećanja kamatnih stopa ove godine kako bi smanjila nestalnu inflaciju.
Predsednik Fed-a Sent Luisa Džejms Bulard rekao je u četvrtak da trenutno podržava treće uzastopno povećanje stope od 75 baznih poena (bps) u septembru.

Predsednica FED-a u San Francisku Meri Dejli takođe je označila potencijalno povećanje od 50 do 75 baznih poena tokom sledećeg sastanka Fed-a, sa ciljem da se stope održe iznad 3% do kraja godine.

Njihovi komentari usledili su nakon što je zapisnik sa julskog sastanka Fed-a pokazao da je većina članova centralne banke podržala značajno povećanje stopa u cilju borbe protiv inflacije.

Ovo je stavilo dolar na kurs za rast tokom nedelje, pritiskajući većinu cena metala. Rastuće kamatne stope ove godine doveli su do toga da je dolar u velikoj meri pretekao zlato kao preferirano sigurno utočište, umanjujući žuti metal njegovih dobitaka tokom početka rusko-ukrajinske krize.

Fjučersi na platinu su u petak oslabili 0,1%, dok je srebro oslabilo 0,8%.

Među industrijskim metalima, fjučersi na bakar su blago pali u petak i trebalo bi da izgube preko 1% ove nedelje nakon slabih podataka o industrijskoj proizvodnji iz Kine.

Kina je najveći svetski uvoznik crvenog metala i trenutno se bori da podrži fabričke aktivnosti nakon niza zatvaranja zbog COVID-19.

Nevolje na ogromnom tržištu nekretnina u zemlji takođe izazivaju više prepreka za ekonomiju, što će verovatno uticati na cene bakra i drugih industrijskih metala u srednjem roku.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter