POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene gasa skočile preko 7%, cene nafte pale usled neizvesnosti 

Cene nafte su u ponedeljak naglo pale zbog zabrinutosti da će kolaps SVB Financial-a imati dugoročne posledice po bankarski sektor SAD.

Fjučersi američke sirove nafte trgovali su se 4,9% niže na 72,87 dolara po barelu, dok je Brent ugovor pao 4,5% na 79,03 dolara po barelu.

Američke vlasti su u nedelju pokrenule hitne mere kako bi ojačale poverenje i sprečile napad na regionalne banke drugog reda u zemlji nakon kolapsa banke Silicijumske doline krajem prošle nedelje.

Međutim, ovo se do ponedeljka nije pokazalo tako uspešnim, jer su se brojne regionalne banke trgovale na znatno nižim tržišnim cenama.

Tržišni sentiment je već bio slab u sektoru nafte, a dve referentne vrednosti su prošle nedelje zabeležile velike gubitke zbog straha da će dalje monetarno pooštravanje od strane Federalnih rezervi gurnuti američku ekonomiju, najvećeg potrošača sirove nafte u svetu, u recesiju kasnije ove godine.

Fed bi trebalo da održi hitan sastanak kasnije u ponedeljak, gde će verovatno razgovarati o većoj podršci nakon kolapsa SVB-a. Ovo, zajedno sa podacima o inflaciji u SAD od utorka, moglo bi odrediti pravac tržišta nafte u narednim danima.

Cene prirodnog gasa skočile preko 7% na 2.6 dolara.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter