POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene kuća u SAD pale u julu, S&P vidi „prisilno usporavanje“ na tržištu

Cene kuća u SAD pale su prvi put u dve godine u julu, pošto je tržište pretrpelo „nasilno usporavanje” zbog rasta troškova zaduživanja i pada poverenja potrošača.

Nacionalni indeks cena kuća koji je sastavila Federalna agencija za stambeno finansiranje pao je za 0,6%, što predstavlja prvi mesečni pad od maja 2020. i tek drugi pad u više od decenije. U međuvremenu, vodeća procena kretanja cena u privatnom sektoru, koju je objavio S&P Global, pala je za 0,4%, što je prvi mesečni pad u toj seriji od 2017.

„Iako su cene stanova u SAD i dalje znatno iznad nivoa od pre godinu dana, julski izveštaj odražavaju snažno usporavanje“, rekao je u saopštenju Craig J. Lazzara, generalni direktor S&P DJI.

Brojke su potvrda sve jasnijeg usporavanja u stambenom sektoru, koji je procvetao pošto je pandemija izazvala oštar pad kamatnih stopa koji je podstakao nalet za domove pogodne za rad na od kuće.

Ti procesi se sada snažno obrću, a Federalne rezerve agresivno povećavaju stope i vodeći poslodavci od Silicijumske doline do Volstrita vrše sve veći pritisak na radnike da se vrate u kancelariju.

Međutim, cene su i dalje ispred svojih nivoa pre pandemije, pa čak i nakon što su pad cena u julu porasli za više od 10% u odnosu na pre godinu dana po bilo kojoj meri. Indeks cena FHFA je porastao za 13,9% u odnosu na prethodnu godinu, dok je nesezonski prilagođen S&P cifra porastao za 16,1% – najsporiji je bio u poslednjih godinu dana. S&P Lazzara je primetio da je rast usporen na godišnjem nivou na svih 20 glavnih metropolitanskih tržišta obuhvaćenih njegovim indeksom.

Međutim, „prilično otrežnjujuću pomisao“ da će cene morati da padnu za više od 20% u naredne tri godine i da će prihodi morati da porastu za 3% u svakoj od tih godina da bi se dobio odnos cena i prihoda – ključna metrika pristupačnosti – ponovo u skladu sa svojim dugoročnim prosekom od 4,2.

Izvor: investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter