POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte beleže rast drugu nedelju zaredom!

Cene nafte su nastavile rast u petak i na putu su da zabeleže drugu nedelju uzastopnog rasta zbog povećanih strahova da bi kriza u Izraelu i Gazi mogla da se proširi na Bliski istok i poremeti snabdevanje iz jedne od najvećih svetskih proizvodnih regiona.

Fjučersi za severnomorsku naftu tipa Brent su porasli 75 centi na 93.13 dolara po barelu do 08:15 GMT. Američka Zapadnoteksaška nafta je bila na 90.04 dolara po barelu, što je porast od 67 centi. Ugovor za novembar ističe u petak.

Aktivniji fjučersi za decembar Zapadnoteksaške nafte su porasli 81 centi na 89.18 dolara po barelu.

Oba ugovora koji ističu ovog meseca beleže drugi nedeljni rast pošto je eksplozija u bolnici u Gazi ove nedelje i očekivana kopnena invazija izraelskih trupa povećala strahove od širenja sukoba na Bliskom istoku.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je rekao trupama okupljenim na granici s Gazi u četvrtak da će uskoro videti palestinsku enklavu “iznutra”, što ukazuje na to da se očekuje kopnena invazija.

Cene nafte podržavaju i prognoze o širenju deficita u četvrtom kvartalu nakon što su vodeći proizvođači Saudijska Arabija i Rusija produžili smanjenje snabdevanja do kraja godine, kao i zbog niskih zaliha posebno u Sjedinjenim Državama.

Vašington planira da kupi 6 miliona barela nafte za isporuku u Strategic Petroleum Reserve u decembru i januaru, dok nastavlja svoj plan za obnavljanje rezervi u vanrednim situacijama, saopštilo je Ministarstvo energetike SAD u četvrtak.

Osim toga, privremeno ukidanje američkih sankcija na naftu članici OPEC-a, Venecueli, verovatno neće zahtevati nikakve promene politike od strane proizvođačke grupe OPEC+ u skorije vreme, jer se očekuje postepeni oporavak proizvodnje, rekli su izvori OPEC+ za Reuters.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter