POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte blago rastu dok investitori prate tenzije na Bliskom istoku i smanjenje kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama

Cene nafte blago su porasle u utorak kako su investitori pratili geopolitičke tenzije na Bliskom istoku i izražavali optimizam da će Federalne rezerve Sjedinjenih Američkih Država uskoro početi smanjivati kamatne stope, što bi podržalo globalni ekonomski rast i potražnju za gorivom.

Fjučersi na brent sirovinu porasli su za 26 centi, odnosno 0,3%, na 79,33 dolara po barelu do 07:32 GMT, dok je američki WTI sirovi bio na 73,72 dolara po barelu, sa povećanjem od 16 centi, odnosno 0,2%.

Trgovina je slaba jer su neki tržišni segmenti još zatvoreni zbog državnog praznika na drugi dan Božića.

Očekivanja smanjenja kamatnih stopa i sukobi u Crvenom moru doprineli su nedavnom oporavku cena nafte, iako je najava Maerska o nastavku plovidbe kroz tu vodenu oblast ublažila zabrinutost u vezi sa snabdevanjem, izjavio je analitičar CMC Market-a, Leon Li.

Oba referentna indeksa zabeležila su dobit od oko 3% prošle nedelje nakon što su napadi Huta na brodove poremetili globalnu plovidbu i trgovinu, dodatno pojačavajući napetosti na Bliskom istoku tokom sukoba između Izraela i Gaze.

Maersk iz Danske saopštio je u nedelju da se priprema za nastavak operacija plovidbe u Crvenom moru i Adenskom zalivu, navodeći angažovanje vojne operacije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, koja ima za cilj obezbeđivanje sigurnosti trgovine u toj oblasti.

Brodske kompanije su obustavile prolazak brodova kroz Crveno more koje se povezuje sa Sueckim kanalom, koji rukuje sa oko 12% svetske trgovine, i nametnule dodatne takse za preusmeravanje brodova.

Odgovarajući, Iran je u ponedeljak demantovao tvrdnju Sjedinjenih Američkih Država da je dron pokrenut iz Irana pogodio hemijski tanker u Indijskom okeanu.

Pentagon je vikendom saopštio da je hemijski tanker Chem Pluto, pod zastavom Liberije, japanskog vlasništva i holandske eksploatacije, pogođen 200 nautičkih milja (370 km) udaljeno od obale Indije.

Cene nafte su takođe podržane očekivanjima da će Fed smanjiti kamatne stope sledeće godine, nakon što su podaci Sjedinjenih Američkih Država objavljeni u petak pokazali, po nekim ključnim merilima, da je inflacija sada ili ispod cilja centralne banke od 2%. Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja potrošača, što može podržati ekonomski rast i potražnju za naftom.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter