POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte nastavljaju sa padom, dok je zlato na istom nivou

Cene nafte produžavaju gubitke u sredu jer su porast zaliha sirove nafte u SAD-u mnogo veći od očekivanog i očekivanje daljeg povećanja kamatnih stopa izazvalo je zabrinutost zbog mogućnosti slabije potražnje za gorivom i ekonomske recesije.

Fjučersi na naftu Brent oslabili su 1,08 dolara, ili 1,3%, na 84,48 dolara po barelu, dok su fjučersi američke nafte WTI oslabili 1,14 dolara ili 1,4% na 77,93 dolara.

Zalihe sirove nafte u SAD porasle su za oko 10,5 miliona barela u sedmici koja je završila 10. februara, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API) u utorak.

Cene zlata

Cene žutog metala zadržale su se blizu jednomesečnog minimuma nakon što su podaci pokazali da je inflacija potrošača na godišnjem nivou u SAD pala manje nego što se očekivalo u januaru. Na mesečnom nivou, inflacija je u januaru ubrzala u odnosu na prethodni mesec.

Dok su neki aspekti inflacije indeksa potrošačkih cena bili bolji nego što se očekivalo, bazna inflacija se povukla u januaru, iako sporijim tempom od očekivanog. Ipak, podaci su pokazali da dezinflacija nije bila toliko rasprostranjena kao što se prvobitno smatralo, pri čemu je inflacija ostala relativno povišena.

Spot zlato je bilo na nivou od 1.854,66 dolara po unci, dok su fjučersi na zlato blago pali na 1.864,75 dolara za uncu. Oba instrumenta su se trgovala nešto iznad jednomesečnih minimuma.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter