POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte opadaju zbog povećanja zaliha sirove nafte u SAD-u i zabrinutosti u vezi s potražnjom Kine.


Cene nafte su pale u četvrtak, produžavajući gubitke iz prethodne sesije, jer signali o većoj ponudi iz Sjedinjenih Američkih Država susreću zabrinutosti zbog slabe potražnje za energijom iz Kine.

Fjučersi za Brent su pali za 48 centi na 80,70 dolara po barelu u 06:30 GMT. Američka WTI sirova nafta je izgubila 53 centa, spustivši se na 76,13 dolara po barelu.

Oba referentna indeksa su pala više od 1,5% u prethodnoj sesiji.

Front-mont kontrakt za WTI takođe se trgovao ispod cene za drugi mesec, struktura poznata kao kontango, što sugeriše da investitori očekuju rast cena. Diskont front meseca u odnosu na drugi mesec trgovao je sa minus 17 centi u četvrtak.

“Zabrinutost zbog rekordno visoke stope proizvodnje nafte u Sjedinjenim Američkim Državama stvara dodatni pritisak na cene nafte, pridružujući se već zabrinjavajućem izgledu potražnje”, rekla je Tina Teng, analitičarka tržišta u CMC Markets u Oklendu.

Zalihe sirove nafte u SAD-u porasle su za 3,6 miliona barela prošle nedelje na 421,9 miliona barela, prema informacijama Američke agencije za energetiku (EIA), što je daleko iznad očekivanja analitičara u Reuters anketi koji su predviđali rast od 1,8 miliona barela. [EIA/S]

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u ostala je stabilna na rekordnih 13,2 miliona barela dnevno (bpd).

U Aziji, proizvodnja nafte u kineskim rafinerijama smanjena je u oktobru u odnosu na prethodni mesec jer je oslabila potražnja za industrijskim gorivom, a marže rafiniranja su se suzile. Ipak, ekonomska aktivnost Kine se oporavila u oktobru jer je industrijska proizvodnja rasla bržim tempom, a rast maloprodaje nadmašio je očekivanja.

Podaci objavljeni u četvrtak ujutru istakli su zabrinutosti u vezi s kineskim sektorom nekretnina, pokazujući da su cene novih stanova pale četvrti mesec zaredom u oktobru, dok je prodaja nekretnina po kvadratnom metru smanjena za 20,33% na godišnjem nivou.

Tehnički faktori takođe su ograničavali bilo kakvo povećanje cena, rekao je Jun Rong Yeap, stručnjak za tržište u IG iz Singapura.

“S obzirom na to da su dinamike ponude i potražnje nafte postale manje uočljive od prethodnih meseci, došlo je do nekih otpuštanja prethodnih bikovskih pozicija, s cenama koje su pale ispod njihovog pokretnog proseka od 200 dana kao znak da su prodavci u kontroli”, rekao je Yeap.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter