POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte padaju, odluka o stopi američkog Fed-a u fokusu

Cene nafte pale su u ponedeljak uoči sastanka Federalnih rezervi SAD, dok investitori pokušavaju da procene verovatnoću daljeg povećanja kamatnih stopa usred zabrinutosti za kinesku tražnju i povećanje ruske ponude nafte.

Fjučersi na naftu Brent oslabili su 1,42 dolara, ili 1,9%, na 73,37 dolara po barelu. Američka nafta WTI iznosila je na 68,61 dolara, što je pad od 1,56 dolara ili 2,2%.

Prošle nedelje su obe referentne vrednosti zabeležile drugi nedeljni pad pošto su razočaravajući kineski ekonomski podaci izazvali zabrinutost zbog rasta tražnje u najvećem svetskom uvozniku sirove nafte.

To je pomoglo da se izbriše rast cena nakon što je Saudijska Arabija obećala da će smanjiti proizvodnju u julu za milion barela dnevno (bpd).

Što se tiče ponude, dok je Saudijska Arabija četiri puta smanjivala proizvodnju nafte u protekloj godini, rusko snabdevanje je zaustavljeno zbog sankcija.

Izvoz ruske nafte u Kinu i Indiju porastao je uprkos primeni embarga Evropske unije i mehanizma ograničenja cena Grupe sedam (G7) koji je stupio na snagu početkom decembra.

Izvor: Investing

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter