POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte padaju usled podataka o zalihama u SAD

Cene nafte pale su u sredu za više od 1 dolar po barelu, pod pritiskom napora globalne centralne banke da ograniči inflaciju i ispred očekivanog povećanja zaliha sirove nafte u SAD kako potražnja za gorivom slabi.

Cene nafte tipa Brent za septembar pale su za 1,06 dolara, ili 0,9%, na 106,29 dolara po barelu, dok je američka nafta West Texas Intermediate (WTI) za avgust oslabila 1,09 dolara, ili 1%, na 103,13 dolara po barelu.
WTI ugovor ističe u sredu.

Aktivniji septembarski WTI ugovor bio je 99,64 dolara po barelu, što je pad od 1,10 dolara.

Na prethodnoj sednici došlo je do divljeg kolebanja cena nafte jer su se zabrinutosti u pogledu ponude izazvane zapadnim sankcijama Rusiji borile sa izgledima ekonomske slabosti i smanjene tražnje pošto su centralni bankari signalizirali da će povećati kamatne stope kako bi se borili protiv inflacije.

Kako su investitori u petak smanjili svoju izloženost rizičnoj imovini zbog zabrinutosti da će Federalne rezerve nastaviti da rastu kamatne stope u SAD, otvoreno interesovanje za fjučerse na njujorškoj merkantilnoj berzi dostiglo je najniži nivo od septembra 2015.

Prema tržišnim izvorima koji citiraju podatke Američkog instituta za naftu u utorak, povećanje zaliha nafte u Sjedinjenim Državama za nedelju koja se završava 15. jula doprinelo je pesimističkom raspoloženju. To je bilo otprilike u skladu sa povećanjem od 1,4 miliona barela koje je predviđalo istraživanje Rojtersa.

Američka uprava za energetske informacije (EIA) trebalo bi da objavi zvanične nedeljne podatke o zalihama nafte i goriva u sredu u 15:30 GMT, a trgovci paze na podrazumevanu potražnju.

Međutim, analitičari predviđaju da će ograničenja ponude nastaviti da podržavaju cene nafte čak i kada proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD raste umerenom stopom.

“Sa malo prostora za OPEC+ da poveća proizvodnju, tržište nafte će se boriti da se izbalansira u narednim mesecima, čime će podići cene“, rekao je Stiven Brenok iz naftnog brokera PVM.

Međumesečni spred Brent-a je u značajnom nazadovanju na oko 4,40 dolara po barelu zbog ograničene ponude koja je podržala cenu iznad 105 dolara po barelu.
Na zaostalom tržištu, cene u prvom mesecu su veće od onih u narednim mesecima.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter