POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte pale za 1,5% tokom nedelje zbog recesije

Cene nafte su u petak stabilne, ali su tokom nedelje pale zbog jačeg američkog dolara i strahovanja da će usporavanje privrede oslabiti tražnju sirove nafte.

Fjučersi na naftu Brent su se ustalili na 96,72 dolara po barelu, uz povećanje od 13 centi.
Američka nafta West Texas Intermediate završila je 27 centi više na 90,77 dolara.
Oba pokazatelja su pala za oko 1,5% tokom nedelje.

Nafta je nakratko skočila u nestabilnoj trgovini na komentare predsednika Federalnih rezervi Ričmonda Tomasa Barkina koji je rekao da nagon za podizanjem stopa takođe treba da bude uravnotežen sa uticajem povećanja stopa na ekonomiju.
Ali nafta je smanjila dobitke jer su se ponovo smirile zabrinutosti investitora zbog predstojećih povećanja kamatnih stopa.

Snaga američkog dolara dostigla je maksimum od pet nedelja, što je takođe ograničilo dobitke sirove nafte jer naftu čini skupljom za kupce u drugim valutama.

„Iako je naftni kompleks bio u stanju da se oslobodi snažnog dolara na bilo kojoj sesiji, produženi jaki trendovi dolara predstavljaće veliku prepreku održivom rastu cena nafte“, rekao je Jim Ritterbusch, iz savetodavne kompanije za trgovinu naftom Ritterbusch and Associates.

U znak ublažavanja nedovoljnog snabdevanja naftom, jaz u ceni između brzih i fjučersa na Brent u drugom mesecu smanjio se za oko 5 dolara po barelu od kraja jula na ispod 1 dolar. Raspon za WTI se smanjio na premiju od 39 centi sa premije od skoro 2 dolara krajem jula.

Haitham Al Ghais, novi generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte, rekao je za Rojters da je optimista u pogledu potražnje za naftom do 2023. godine.

OPEC želi da osigura da Rusija ostane deo grupe OPEC+, rekao je Al Gais uoči sastanka 5. septembra.

Zalihe bi mogle ponovo da se zaoštre kada evropski kupci počnu da traže alternativne zalihe za zamenu ruske nafte uoči sankcija Evropske unije koje stupaju na snagu 5. decembra.

„Izračunali smo da će EU morati da zameni 1,2 miliona barela dnevno ruske sirove nafte naftom iz drugih regiona“, navodi se u bilješci konsultantske kuće FGE.

Podaci ranije ove nedelje pokazali su da su zalihe sirove nafte u SAD naglo pale pošto je najveći svetski proizvođač izvezao rekordnih 5 miliona barela nafte dnevno prošle nedelje, a naftne kompanije su pronašle potražnju evropskih zemalja koje žele da zamene rusku naftu. [EIA/S]

Međutim, prema Baker Hughes Co, broj američkih naftnih platformi, rani pokazatelj budućeg snabdevanja, ostao je nepromenjen na 601 ove nedelje, pošto energetske kompanije polako povećavaju proizvodnju na nivoe pre pandemije, a očekuje se da će proizvodnja nafte iz škriljaca dostići nivo u septembru. najviše od marta 2020. [RIG/U]

Menadžeri novca su, u međuvremenu, smanjili svoje neto duge američke fjučerse i opcije opcija u Njujorku i Londonu za 18.389 ugovora na 154.824 u nedelji do 16. avgusta, saopštila je američka Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC).

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter