POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte pale za 2% jer zabrinutost kineske potražnje i dalje traje

Cene nafte pale su u petak za 2% zbog slabe tržišne likvidnosti, zaključivši sedmicu obeleženu zabrinutošću oko kineske potražnje i cenkanjem oko zapadne granice cena ruske nafte.

Fjučersi na naftu Brent su se smirili za 1,71 dolara, ili 2%, da bi trgovali po ceni od 83,63 dolara po barelu, nakon što su povukli neke ranije dobitke.

Fjučersi američke nafte West Texas Intermediate (WTI) oslabili su 1,66 dolara, ili 2,1%, na 76,28 dolara po barelu. U četvrtak nije bilo poravnanja za WTI zbog praznika Dana zahvalnosti u SAD, a obim trgovanja je ostao nizak.

„Budući da je posle praznika malo, mi se malo odričemo nekih dobitaka“, rekao je Fil Flin, analitičar u Price Futures grupi.

Oba ugovora su zabeležila treći uzastopni nedeljni pad nakon što su ove nedelje dostigli najniže vrednosti u 10 meseci. Brent je završio sedmicu u padu od 4,6%, dok je WTI pao za 4,7%.

Tržišna struktura Brent-a i WTI-ja implicira da trenutna potražnja omekšava, sa nazadovanjem, definisanom cenama u prednjem mesecu koje se trguju iznad ugovora za kasniju isporuku, koja je značajno oslabila na nedavnim sesijama.

Za dvomesečne spredove, strukture Brent-a i WTI-ja su ove nedelje čak utonule u kontango, što implicira preveliku ponudu sa kratkoročnim ugovorima o isporuci po ceni ispod kasnijih isporuka.

Kina, najveći svetski uvoznik nafte, u petak je izvestila o novom dnevnom rekordu zaraze COVID-19, pošto su gradovi širom zemlje nastavili da primenjuju mere mobilnosti i druge mere za kontrolu epidemije.

Ovo počinje da pogađa potražnju za gorivom, sa opadanjem saobraćaja i impliciranom potražnjom nafte za oko milion barela dnevno nižom od proseka, pokazuje ANZ beleška.

U međuvremenu, diplomate G7 i Evropske unije razgovaraju o ograničenju cene ruske nafte između 65 i 70 dolara po barelu, ali dogovor još uvek nije postignut. Sastanak predstavnika vlada Evropske unije, zakazan za petak uveče da bi se razgovaralo o tom predlogu, otkazan je, saopštile su diplomate EU.

Cilj je da se ograniči prihod za finansiranje vojne operacije Moskve u Ukrajini bez narušavanja globalnih tržišta nafte, ali predloženi nivo je uglavnom u skladu sa onim što azijski kupci već plaćaju.

Poljska traži podršku Nemačke da uvede sankcije EU na poljsko-nemačku deonicu naftovoda “Druzhba” kako bi Varšava mogla da odustane od dogovora o kupovini ruske nafte sledeće godine bez plaćanja kazni, rekla su dva izvora upoznata sa razgovorima.

Očekuje se da će trgovina ostati oprezna uoči sporazuma o ograničenju cena, koji treba da stupi na snagu 5. decembra kada počinje zabrana ruske nafte u EU, i uoči sledećeg sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika 4. decembra.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter