POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte porasle preko 1% na početku nedelje

Cene nafte porasle su u ponedeljak usred optimizma u pogledu oporavka kineske tražnje, kao i zabrinutosti da će nedovoljno ulaganje smanjiti buduće snabdevanje naftom pošto veliki proizvođači održavaju ograničenja proizvodnje.

Nafta Brent je porasla za 70 centi, ili 0,8%, na 83,70 dolara za barel.  Cena američke nafte WTI za mart bila je 76,89 dolara po barelu, što je povećanje od 55 centi ili 0,7%. Aktivniji aprilski fjučers ugovor je porastao za 0,8% na 77,14 dolara.

Referentne vrednosti su se u petak spustile na 2 dolara po barelu, a prošle nedelje su se zatvorile za oko 4 odsto nakon što su Sjedinjene Države prijavile veće zalihe sirove nafte i benzina.

„Cene Brent-a i WTI-a su jutros blago porasle nakon rasprodaje zbog nedavnog komentara Fed-a, zatim jačih od očekivanih podataka CPI i PPI objavljenih u SAD“, rekao je Baden Moore, šef istraživanja roba u Nacionalnoj australijskoj banci.

Prošlonedeljna najava da će SAD prodati 26 miliona barela sirove nafte iz svojih strateških naftnih rezervi dodaje određeni pritisak na tržište.

Rusija planira da smanji proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno, ili oko 5% proizvodnje, u martu nakon što je Zapad uveo ograničenja cena ruske nafte i naftnih derivata.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter