POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte porasle tokom prethodne nedelje 

Nafta je porasla u petak i zabeležila nedeljni rast, jer je povećana tražnja Kine i smanjenje snabdevanja od strane OPEC+ podiglo cene, uprkos očekivanoj slabosti globalne ekonomije i perspektivi daljeg povećanja kamatnih stopa.

Brent sirova nafta je porasla za 94 centa i zatvorila se na 76,61 dolara po barelu. Američka referentna sirova nafta Zapadni Teksas (WTI) je porasla za 1,16 dolara i dostigla cenu od 71,78 dolara.

Brent je zabeležio nedeljni rast od 2,4%, a WTI je porasla za 2,3%.

Cene nafte su porasle ove nedelje zbog nade u povećanu kinesku tražnju. Kineska prerada nafte je porasla u maju na drugi najviši nivo u istoriji, a izvršni direktor Kuwait Petroleum Corp-a očekuje dalji rast kineske potražnje tokom druge polovine godine.

Podršku ceni nafte pružaju i dobrovoljna smanjenja proizvodnje koja su uvedena u maju od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, kao i dodatno smanjenje od strane Saudijske Arabije u julu.

Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov izjavio je da je “realistično” očekivati cenu nafte od oko 80 dolara po barelu, prenose ruske državne novinske agencije.

Šulginov je takođe izjavio da se očekuje pad ruske proizvodnje nafte i kondenzata za oko 20 miliona tona (400.000 barela dnevno) ove godine.

U Iranu su, uprkos američkim sankcijama, izvoz nafte i proizvodnja dostigli nove nivoe u 2023. godini, čime se povećava globalna ponuda.

Broj aktivnih naftnih bušotina u Sjedinjenim Američkim Državama je pao za četiri na 552 ove nedelje, što je najniži nivo od aprila 2022. godine, dok je broj gasnih bušotina pao za pet na 130, što je najniži nivo od marta 2022. godine, saopštila je energetska firma Baker Hughes Co.

Rast cena nafte je ograničen perspektivom povećanja kamatnih stopa, što može usporiti ekonomski rast.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter