POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte potonule preko 4%, najniže od decembra 2021.

Cene nafte su danas potonule preko 4%, dostigavši najniži nivo u više od godinu dana, jer je panika zbog pada Credit Suisse-a uplašila svetska tržišta.

Rani znaci povratka stabilnosti cena izbledeli su nakon što je najveći investitor Credit Suisse-a rekao da ne može da pruži švajcarskoj banci veću finansijsku pomoć, što je dovelo do pada njenih akcija ali i drugih evropskih akcija.

„Strahovi od domino efekta očigledno dobijaju na snazi“, rekao je Tamaš Varga iz naftnog brokera PVM za Rojters. „Kao rezultat toga, dolar je jači, a akcije slabe, što je loš znak za naftu.

Nafta tipa Brent je pojeftinila za 3,20 dolara, ili 4,1%, na 74,25 dolara po barelu nakon što je dostigla 74 dolara, najniži nivo od decembra 2021. Američka nafta WTI oslabila je 2,86 dolara ili 4%, na 68,47 dolara, što takođe predstavlja najniži nivo od decembra 2021.

Nafta je ranije ojačala nakon podataka koji pokazuju da je kineska ekonomska aktivnost porasla u prva dva meseca 2023. nakon ukidanja strogih mera COVID-19.

Mesečni izveštaj Međunarodne agencije za energiju u sredu pružio je podršku cenama nafte tako što je istakao očekivano povećanje tražnje za naftom iz Kine, i to dan nakon što je OPEC povećao svoju prognozu kineske tražnje za 2023.

Investitori danas čekaju i zvanične podatke o zalihama nafte u SAD kako bi se uverili da isti potvrđuju povećanje zaliha sirove nafte za 1,2 miliona barela koje je u utorak izvestio Američki institut za naftu.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter