POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte rastu dok se SAD približavaju sporazumu o dugu

Cene nafte su u petak porasle pošto se činilo da su američki zvaničnici blizu postizanja sporazuma o gornjoj granici duga a tržište odmeravalo oprečne poruke o snabdevanju iz Rusije i Saudijske Arabije uoči sledećeg sastanka OPEC+.

Nafta Brent je porasla za 69 centi, ili 0,9%, na 76,95 dolara za barel. Američka WTI nafta porasla je 84 centa, ili 1,2%, na 72,67 dolara po barelu.

Na nedeljnom nivou, obe referentne vrednosti su zabeležile drugu nedelju rasta, pri čemu je Brent porastao za 1,7%, dok je WTI porastao za 1,6%.

Ipak, tržišta su ostala oprezna jer bi se pregovori o dugu mogli odugovlačiti a tu su i nove brige o povećanju kamatne stope Federalnih rezervi sledećeg meseca. 

Iako je moguće da će pregovarači u petak postići dogovor o podizanju gornje granice duga američke vlade od 31,4 triliona dolara, razgovori bi se lako mogli preliti na vikend, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije.

Rusija je težila ka tome da obim proizvodnje nafte ostane nepromenjen jer je Moskva zadovoljna trenutnim cenama i proizvodnjom, izjavila su za Rojters tri izvora.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter