POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte rastu jer su šanse za povećanje ponude OPEC+ sve manje

Kako je pažnja pomerena na sastanak OPEC+ sledeće nedelje i predviđanja da će to ubiti američke nade u povećanje ponude, cene nafte su skočile u evropskoj trgovini u petak.

Fjučersi na naftu Brent za septembarsko poravnanje, koji treba da isteknu u petak, ojačali su 2,30 dolara i trgovali su na 109,44 dolara po barelu nakon što su dostigli najviši nivo od 5. jula.
Aktivniji oktobarski ugovor je porastao za 2,24 dolara na 104,07 dolara.

Nafta WTI za Sjedinjene Države porasla je za 2,20 dolara na 98,62 dolara po barelu u trgovini fjučersima.

Međutim, očekuje se da će oba ugovora izgubiti novac drugi mesec zaredom, što je pad od 4,7%, odnosno 6,8%.

U petak je podršku pružio i pad dolara i rast cena akcija.
Nafta postaje pristupačnija za kupce koji koriste druge valute kada dolar opada.

Globalne akcije, koje često fluktuiraju zajedno sa cenama nafte, bile su u porastu zbog očekivanja da monetarno pooštravanje Sjedinjenih Država neće biti tako agresivno kao što se u početku očekivalo nakon slabih podataka o rastu.

Povratak, tržišna struktura koja označava ograničenu trenutnu ponudu, se vidi kada se fjučersi na Brent u prvom mesecu trguju sa sve većom premijom u odnosu na mesece sa kasnijim punjenjem.

„Tržište nafte u Evropi je znatno zategnutije nego u SAD, što se takođe odražava u naglo opadajućoj forvard krivoj Brent-a“, rekao je analitičar Commerzbanke Karsten Frič.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, zajednički poznati kao OPEC+, sastaće se ponovo 3. avgusta i to će biti značajan katalizator.

Dva izvora iz OPEC+ navela su da će se razgovarati o blagom povećanju, a izvori iz OPEC+ su naveli da će grupa razmotriti održavanje konstantne proizvodnje nafte za septembar.

Nakon posete Saudijskoj Arabiji ovog meseca u nadi da će postići dogovor o otvaranju slavina, američki predsednik Džo Bajden bi bio razočaran ako bi se doneo izbor da se ne poveća proizvodnja.

Analitičari su primetili da nekoliko proizvođača već ima poteškoća da ispune ograničenja proizvodnje, zbog čega je OPEC+ izazov da poveća zalihe.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter