POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte rastu preko 1%

Cene nafte porasle su drugu sesiju za redom, podstaknute boljim ekonomskim rastom u SAD i nadom u brzi oporavak kineske tražnje.

Fjučersi na naftu tipa Brent su ojačali za 1,17 dolara, ili 1,34%, da bi se trgovali po 88,64 dolara po barelu. Američka nafta WTI je porasla za 1,17 dolara, ili 1,44%, na 82,18 dolara i na putu je za najveći dnevni skok u procentima za dve nedelje.

Obe referentne vrednosti su napredovale za više od 1% u četvrtak i idu ka trećoj pozitivnoj nedelji zaredom.

Delegati OPEC+ sastaju se sledeće nedelje da pregledaju podatke o nivoima proizvodnje sirove nafte, a izvori iz grupe proizvođača nafte ne očekuju promene u sadašnjoj politici proizvodnje.

Naredna odluka Federalnih rezervi SAD o kamatnim stopama biće doneta na sastanku 31. januara i 1. februara u kontekstu pada inflacije i bruto domaćeg proizvoda koji je u četvrtom kvartalu porastao za 2,9 odsto brže od očekivanog.

Dobit na američkoj nafti je ograničena povećanjem zaliha od 4,2 miliona barela u Cushingu, berzi za naftne fjučerse NYMEX, ove nedelje. 

U Kini je broj slučajeva kritično obolelih od COVID-19 smanjen za 72% u odnosu na vrhunac početkom ovog meseca, dok je broj dnevnih smrtnih slučajeva među pacijentima COVID-19 u bolnicama opao za 79% u odnosu na svoj vrhunac, što ukazuje na normalizaciju kineske ekonomije i povećanje očekivanja za oporavak tražnje za naftom.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter