POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte se oporavile, Brent skočio 0,6%!

Cene nafte su se oporavile u četvrtak nakon pada od prethodnog dana, jer su tržišta ponovo usmerila pažnju ka umerenijem izgledu snabdevanja sirovom naftom za ostatak 2023. godine, pri čemu se očekuje da će potražnja ostati snažna do sledeće godine.

Fjučersi za Brent naftu porasli su 54 centa, ili 0,6%, na 92,42 dolara za barel do 06:30 GMT, dok je fjučers za američku naftu West Texas Intermediate (WTI) skočio 54 centa, ili 0,6%, na 89,06 dolara.

Strahovanja od nedostatka snabdevanja podržavaju cene nafte jer proizvođači “odlučno drže ograničenu proizvodnju”, rekla je Priyanka Sachdeva, stariji analitičar tržišta u kompaniji Phillip Nova.

Produžetak smanjenja proizvodnje nafte od strane Saudijske Arabije i Rusije do kraja 2023. godine rezultovaće značajnim deficitom na tržištu tokom četvrtog kvartala, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) u sredu, dok je uglavnom ostala pri svojim procenama rasta tražnje ove godine i naredne.

Nedostatak smanjenja proizvodnje na početku 2024. godine preokrenuo bi ravnotežu u korist viška, navodi agencija, dodajući da će nivoi zaliha biti na neugodno niskim nivoima.

Osim toga, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zadržala je svoje prognoze za snažan rast globalne tražnje za naftom u 2023. i 2024. godini.

“Tržište nafte izgleda odlučno napeto u naredna dva do tri kvartala zbog ograničenja snabdevanja usled snažne tražnje”, rekli su analitičari kompanije ANZ Research.

“Dalje, očekujemo da će postojeći geopolitički rizici i neizvesni ekonomski kontekst naterati Saudijsku Arabiju da održava ova smanjenja proizvodnje do prvog kvartala 2024. godine”, dodali su.

Oba referentna indeksa dotakla su najviše nivoe u poslednjih 10 meseci u sredu, pre nego što su podaci pokazali neočekivan porast zaliha nafte i goriva u SAD-u, što je zabrinulo tržišta u vezi sa tražnjom.

Zalihe nafte u SAD-u porasle su za 4 miliona barela prošle nedelje, suprotstavljajući se očekivanjima analitičara u Reutersovoj anketi koji su predviđali pad od 1,9 miliona barela. Zalihe goriva takođe su porasle više nego što se očekivalo, jer su rafinerije pojačale aktivnosti. [EIA/S]

Na ekonomskom planu, najnovije podatke o inflaciji u SAD-u podržale su očekivanja da Federalne rezerve neće povećavati kamatne stope sledeće nedelje i da bi mogla produžiti svoju pauzu. Više kamatne stope povećale bi troškove zaduživanja za preduzeća i potrošače, što bi moglo usporiti ekonomski rast i smanjiti tražnju za naftom, pa bi dalje zadržavanje kamatnih stopa bilo pozitivno za tržište nafte.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter