POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte skočile preko 2% na kraju prethodne nedelje

Cene nafte su u petak uglavnom porasle za preko 2% nakon što su energetske kompanije zabeležile pozitivnu zaradu, a američki podaci pokazali da proizvodnja sirove nafte opada dok potražnja za gorivom raste.

Poslednjeg dana mesecu, fjučersi na naftu tipa Brent za isporuku u junu porasli su za 1,17 dolara, ili 1,5%, na 79,54 dolara po barelu, dok je julski ugovor skočio za čak 2,7% na 80,33 dolara.

Američka nafta WTI porasla je za 2,02 dolara, ili 2,7%, na 76,78 dolara.

Uprkos dnevnim dobicima, i Brent i WTI su opali drugu nedelju zaredom, a Brent je zabeležio četvrti mesečni pad jer su razočaravajući američki ekonomski podaci i neizvesnost oko kamatnih stopa opterećivali izglede tražnje.

Proizvodnja nafte pala je u februaru na 12,5 miliona barela dnevno (bpd), što je najniži nivo od decembra. Tražnja za gorivom porasla je na skoro 20 miliona barela dnevno, najviše od novembra, prema Upravi za energetske informacije (EIA).

Podaci EIA ove nedelje pokazali su da su zalihe sirove nafte i benzina u SAD prošle nedelje pale više nego što se očekivalo, pošto je tražnja za motornim gorivom porasla uoči vrhunca letnje sezone vožnje.

Broj platformi za bušenje nafte u SAD ostao je nepromenjen ove nedelje na 591, ali je smanjen za jedan u aprilu u svom petom mesečnom padu, saopštila je kompanija za energetske usluge Baker Hughes Co. 

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter