POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte stabilne uprkos sniženju kreditnog rejtinga SAD!

Cene nafte su ostale stabilne nakon dvodnevnog pada, uključujući oštar pad u sredu, jer je sniženje kreditnog rejtinga vlade SAD uticalo na sentiment, iako su brige oko ograničenja snabdevanja pružile podršku cenama.

Agencija za rejtinge, Fitch, snizila je glavni kreditni rejting SAD, najvećeg potrošača nafte na svetu, što odražava očekivano pogoršanje fiskalne situacije kao i rastući dug vlade.

Uprkos opštem negativnom sentimentu, cene su podržane brigom zbog smanjenja snabdevanja usled smanjenja proizvodnje od strane glavnih proizvođača nafte.

Fjučersi nafte tipa Brent bili su na 83,26 dolara po barelu, što je povećanje od 6 centi ili 0,1%, dok se američka zapadnoteksaška sirova nafta povećala za 5 centi, takođe 0,1%, na 79,54 dolara po barelu.

Oba indeksa trguju blizu najviših nivoa od aprila u sredu, ali su se zatvorila 2% niže nakon sniženja kreditnog rejtinga. Cene WTI su porasle skoro 16% u julu, dok je Brent dobio više od 14%.

Smanjenje zaliha, koje je znatno premašilo očekivanja analitičara, od 1,4 miliona barela, ukazuje na globalnu tražnju koja premašuje ponudu jer glavni proizvođači nastavljaju sa dubokim smanjenjem proizvodnje.

Sledeći sastanak monitoring odbora tržišta Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, OPEC+, održaće se 4. avgusta.

Izveštaji Reutersa sugerišu da OPEC+ verovatno neće menjati svoju trenutnu politiku proizvodnje nafte, a očekuje se da će Saudijska Arabija produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od 1 milion barela dnevno za još jedan mesec, uključujući septembar.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter